[ X ]
[ X ]
Important10 Octombrie 2021 10:00

TOP-5 provocări ale momentului ce stau în fața guvernării

Noua guvernare – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), și-a început activitatea având numeroase provocări în față, iar acestea, în ultima vreme, sunt tot mai multe, mai complicate și necesită mari capacități și eforturi pentru a fi soluționate. TRIBUNA a analizat situația curentă și a elaborat un clasament al celor mai mari provocări pentru guvernare.

1. Creșterea prețurilor și tarifelor 

Încă din primele zile ale noii guvernări subiectul creșterii tarifelor și prețurilor la produse a fost în capul mesei. Pe lângă scumpirea unor categorii de produse alimentare, cel mai mult cetățenii au fost și sunt îngrijorați și afectați de creșterea prețurilor la produsele petroliere și mai nou, la gazele naturale, având în vedere că suntem la începutul unui nou sezon rece și se anticipează facturi cu sume de câteva ori mai mari. Cetățenii rămân cu aceleași venituri și așteaptă ieftiniri pe toate segmentele, cel puțin revenirea la prețurile de câteva luni în urmă.

2. Posibile proteste 

Protestele, de asemenea, sunt o mare provocare căreia guvernarea trebuie să-i facă față în aceste zile și-n viitorul apropiat. În această săptămână, imediat după reținerea lui Alexandr Stoianoglo – Procuror General suspendat, au avut loc mai multe proteste la Chișinău și Comrat, la inițiativa și cu participarea reprezentanților partidelor politice – Partidul Socialiștilor, „Congresul Civic”, „Partidul Nostru”, dar și activiștilor civici. Și e lucru știut că urmează să se desfășoare și altele, unul de amploare fiind planificat pentru astăzi în centrul capitalei, la invitația socialiștilor. Nu se știe care va fi continuitatea și finalitatea acestor acțiuni, dar e cert că guvernarea nu le poate trece cu vederea.

3. Creșterea presiunii pe sistemul de protecție socială 

O altă provocare a guvernării PAS este faptul că recenta creștere a pensiilor și a mai multor alocații sociale a fost aprobată fără a se cunoaște din ce va fi acoperită ulterior. Astfel, această va impune mare presiune asupra bugetului și, evident, asupra Guvernului și actualei conduceri a țării în general, căci dacă în 2021 vorbim de doar 3 luni de plăți sociale, în 2022 sunt 12 luni în care cetățenii își așteaptă la timp sumele promise .

4. Adoptarea bugetului și a politicii bugetar-fiscală 

Cele mai importante legi – bugetul și politica bugetar-fiscală pentru anul următor – 2022, în mod obișnuit, urmează să fie aprobate până la finalul anului curent și, deși, au rămas aproximativ două luni până la încheierea acestui an, acestea încă nu au fost elaborate sau cel puțin nici nu se cunoaște la ce etapă este lucrul asupra lor și ce prevăd. E de menționat că, acestea mai trebuie supuse și consultărilor până la votul final în Parlament.

5. Crearea condițiilor atractive pentru revenirea diasporei acasă 

PAS a promis în alegeri, Guvernul a anunțat că e printre prioritățile sale, însă provocarea e ca lucrul acesta să se și întâmple. E vorba de crearea condițiilor atractive pentru revenirea cetățenilor moldoveni de peste hotare acasă – ca să se angajeze aici, să-și deschidă afaceri, să fie alături de familiilor lor, evident ducând o viață decentă – așa cum se tot vorbește. Au trecut aproape trei luni – foarte puțin spun unii, de la venirea noii guvernări, însă deocamdată în ceea ce privește diaspora nu se aud idei sau inițiative pentru schimbări, iar numărul celor dornici de a reveni în țară se pare că a scăzut și scade continuu față de campania electorală.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...