[ X ]
[ X ]
Comentarii5 Octombrie 2021 06:00

Ex-deputat: Noua guvernare trebuie să depășească febra electorală, iar mesajele incoerente transmise de liderii partidului trebuie să fie înlocuite cu...

„Noua putere politică trebuie să fie una responsabilă, dar şi inteligentă. Simplu spus, să demonstreze competenţă (ştie ce şi cum trebuie să facă), să nu fie arogantă, aşa cum a fost în campania electorală, dar şi cum rămâne în postură de putere politică…” – a declarat fostul deputat Iurie Țap, informează TRIBUNA.

Apropo – a menționat el – argumentul precum că PAS-ul îşi asumă responsabilitatea politică nu merge, or, statul de drept se bazează pe legalitate.

„De altfel, ar fi bine să raporteze ceea ce fac/întreprind la Principiile Administraţiei Publice ale Comisiei Europene şi SIGMA/OECD, principii ce sunt condiţia de bază pentru statele membre, dar şi pentru cele ce râvnesc aderarea.

Noua guvernare trebuie să depășească febra electorală, mesajele incoerente/iresponsabile/incompetente transmise de liderii partidului, diferiţi deputaţi, prim-ministru şi unii miniştri trebuie să fie înlocuite cu un mesaj puternic de edificare, mesaj ce trebuie să se bazeze pe cunoştinţe teoretice şi experienţa avansată privind buna guvernare. Este vorba despre aprobarea cât mai rapidă a Planului de acţiuni privind implementarea Programului de guvernare, care trebuie să fie axat pe gestionarea eficientă operaţională, dar şi să fie vizionar din perspectiva reformelor sistemice. În acelaşi context, este necesară elaborarea şi punerea în aplicate a unei strategii de comunicare eficientă cu societatea”, a declarat expertul în administrație publică.

În altă ordine de idei – mai spus Țap – Parlamentul, de comun acord cu Executivul, trebuie să adopte programul de legiferare pentru perioada respectivă a Planului de acţiuni, dar şi celei de guvernare.

„Or, aşchiile pe apucate, gen piste pentru biciclişti, dreptul aleşilor locali, mediului ONG-ist, altora de a ataca în contencios administrativ deciziile consiliilor locale nu fac altceva, decât să complice problemele respective, dar şi să confirme lipsa de înţelegere a anumitor deputaţi a esenţei actului de guvernare. Pentru conformitate: de rând cu reforma sistemică a sectorului justiţiei, se impun reformele structurale, reforma administrativă/sistemului administraţiei publice, care, de altfel, trebuie să ducă/promoveze reformele în toate sectoarele. Sunt în aşteptare Codul urbanismului şi construcţiilor, respectiv, Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional, dar şi noua documentaţie de urbanism pentru colectivităţile locale, se cere reconceptualizarea Legii privind dezvoltarea regională şi elaborarea noii Strategii Naționale de Dezvoltare Regională, celor ale regiunilor de dezvoltare, este aşteptată Legea condominiilor, dar şi multe altele care sunt cruciale pentru dezvoltarea durabilă a societăţii în ansamblu şi colectivităţilor teritoriale, în parte”, a mai spus el, într-un comentariu pe Facebook, adăugând că este foarte importantă deschiderea PAS-ului pentru cooperare cu toţi actorii din societate ce optează pentru valorile democraţiei, statului de drept şi privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Potrivit spuselor sale, aroganţa puterii politice va conduce la erodarea acesteia şi la creşterea riscurilor privind realizarea aşteptărilor electoratului…

„Noua putere politică şi Preşedintele Republicii Moldova trebuie să abordeze problema viitorului vizionar/competent, dar şi să demonstreze PAS cu PAS o altă atitudine decât cea a precedentelor guvernări, aceasta fiind bazată, cu adevărat, pe valorile europene şi principiile bunei guvernări. Este despre caracter… Or, ,,Cât caracter, atâta ţară” (Grigore Vieru)”, a remarcat ex-deputatul.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...