[ X ]
[ X ]
Comentarii4 Octombrie 2021 06:00

Expert, despre un pact politic între forțele din Parlament: „Poate măcar acum are sens”

Analistul politic Dionis Cenușa a constatat că ritmul vaccinării anti COVID-19 este încă prea lent în Republica Moldova și o soluție pentru a intensifica procesul dat ar fi un pact politic între forțele parlamentare – lucru despre care el a vorbit și anterior, informează TRIBUNA.

„Pe 2 octombrie, autoritățile au comunicat despre 789 987 de persoane vaccinate, ceea ce constituie aproape 30%. La preluarea guvernării, aproape trei luni în urmă, procentul celor vaccinați era de circa 20% sau 531 668 mii de persoane. Cele 20% de vaccinare nu includ cifra celor vaccinați în România, lucru care s-a întâmplat preponderent până la venirea la putere a PAS. Așadar, în aproape trei luni de guvernare a PAS, au fost vaccinate în jur de 250 mii de persoane. Până la aceasta, în aproape 5 luni, au fost vaccinate peste jumătate de milion. Acest merit trebuie împărțit între promovarea vaccinări de către Președinție, dar și Guvernul interimar susținut de socialiști”, a declarat el, într-o analiză publicată pe canalul său de Telegram.

Potrivit expertului, la cele 30% de vaccinați până pe 2 octombrie se adaugă cele peste 296 mii de persoane care s-au infectat până acum (inclusiv decese) sau circa 11% (din populația totală de circa 2.6 milioane). „Dar este important să clarificăm % celor vaccinați, deoarece pot fi vaccinate persoanele de la 18 ani în sus. Ministerul Sănătății ar trebui să comunice despre numărul exact de persoane care încă trebuie vaccinat. Totodată, Ministerul trebuie să se decidă dacă vrea să înceapă vaccinarea categoriilor mai tinere (de la 12 ani în sus) pentru a acoperi un procent mai mare de populație (urmând exemplul Spaniei)”, a mai spus analistul politic.

Cenușa a remarcat, în cele din urmă, că ritmul vaccinării este încă prea lent (estimat la circa 1000 de vaccinări complete pe zi).

„Toate forțele politice din parlament susțin vaccinarea. Oricum însă nu există o voce comună politică pe marginea vaccinării. Poate măcar acum are sens să se poarte discuții serioase despre promovarea în comun a vaccinării, un tip de pact politic pro-vaccinare”„, a conchis el.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...