[ X ]
[ X ]
Important25 Septembrie 2021 18:40

În Moldova sunt planificate și au loc evenimente grandioase dedicate aniversării a 880-a de la nașterea poetului și cugetătorului azer Nizami Ganjavi

În Moldova sunt planificate și au loc evenimente grandioase dedicate aniversării a 880-a de la nașterea poetului și cugetătorului azer Nizami Ganjavi.

În anul 2021 se împlinesc 880 de ani de la nașterea poetului și cugetătorului azer Nizami Ganjavi. În legătură cu aceasta, prin decretul Președintelui Azerbaidjanului Ilham Aliyev, anul 2021 a fost declarat „Anul lui Nizami Ganjavi”. În Azerbaidjan și în multe țări ale lumii în care locuiesc azeri au loc diferite evenimente în cinstea marelui cugetător. Republica Moldova nu este o excepție. Astăzi, în cadrul  Ambasadei, a avut loc un amplu eveniment dedicat lui Nizami Ganjavi, organizat de Congresul Azerilor din Moldova. A fost foarte plăcut să vedem atît de mulți reprezentanți ai diasporei azere din multe colțuri ale Republicii Moldova împreună cu familiile și copii săi. Într-o atmosferă festivă, de familie cei prezenți au avut posibilitatea de a face cunoștință a comunica și a savura din bucatele tradiționale azere. O serie de evenimente dedicate Nizami de asemenea sunt planificate de a fi desfășurate în Moldova pe parcursul anului. Astfel, la Biblioteca Națională a Moldovei este planificată o conferință de amploare, dedicată vieții și operei poetului remarcabil. În preajma Ambasadei Azerbaidjanului în Moldova, unde recent s-au efectuat lucrări grandioase de construcție și restaurare, a fost amenajat un scuar și instalat bustul Liderului Întregii Națiuni al Poporului Azer, Heydar Aliyev, de asemenea aici se preconizează în timpul apropiat de a fi instalate basoreliefurile poeților și cugetătorilor remarcabili ai Azerbaidjanului, printre care și cel al lui Nizami Ganjavi.

Cu adevărat este dificil de a supraestima arta extraordinară a lui Nizami Ganjavi. Moștenirea marelui scriitor și cugetător azer este inclusă în tezaurul literaturii și filozofiei mondiale. Miniaturile create pe baza subiectelor din operele sale astăzi înfrumusețează cele mai renumite muzee și biblioteci din lume. Opera lui Nizami Ganjavi a devenit de baza pentru multe curente  filozofice din Orientul Apropiat și Mijlociu, a pus bazele unei mari școli de literatură. Anul nașterii a lui Nizami recunoscut oficial de UNESCO este 1141. Poetul indică anul acesta în lucrarea sa „Khosrov și Shirin”. De-a lungul vieții sale, Nizami Ganjavi a trăit și a lucrat în vechiul oraș azer Ganja, de unde provine și supranumele sau Ganjavi.

Nizami era o persoană foarte cultă. Poemele sale demonstrează faptul că era foarte versat în multe discipline, inclusiv în astronomie, teologie, medicină, filozofie islamică, tradițiile literaturii turcești, arabe și persane.

Moștenirea poetică a lui Nizami este formată din gazele, precum și din cinci mari poeme cu un titlu general „Khamsa” – cele cinci. Poemele descriu evenimentele istoriei lumii și tematice romantice din viața diferitelor popoare. Cinci poeme ale lui Nizami – „Comoara secretelor”, „Leili și Majnun”, „Khosrov și Shirin”, „Șapte frumuseți”, „Numele Iskander” au intrat în tezaurul literaturii mondiale și au influențat ulterior mulți oameni de cultură. Puțină lume știe că intriga poeziei „Șapte frumuseți” de Nizami a servit ca bază pentru scrierea celebrei opere „Turandot” de Giacomo Puccini, care a avut premiera în 1926 la Milano, Italia. Marele cugetător german Johann Wolfrang Goethe, care a creat „Divanul de Vest-Est” influențat de poemele orientale. El menționează eroii poeziilor lui Nizami în ”Comentarii și eseuri despre divanul vest-est”.

Data morții poetului sunt considerați anii 1201/1202. Unii dintre apropiații lui Nizami au descris moartea poetului și au inclus aceste rânduri în poemul despre Alexander Makendonsky – „Iskander-name”. Mormântul său, unde a fost ridicat un mausoleu, a devenit un loc de pelerinaj în masă.

În Azerbaidjanul său natal, precum și în întreaga lume, sunt instalate monumente lui Nizami – în orașele din Rusia – Derbent, Cheboksary, Sankt Petersburg și Moscova; în Tașkent; la Chișinău; în Roma; în Pekin. În Azerbaidjan, străzile, parcurile,  instituțiile de învățământ etc. sunt numite în cinstea sa. Stația de metrou Nizami din Baku este decorată cu mozaicuri bazate pe ”Pyaterița” și este considerată una dintre cele mai frumoase. În cinstea aniversării a 850 de ani a poetului, anul 1991 a fost declarat anul Nizami de către UNESCO. Evenimente aniversare, congrese internaționale dedicate operei sale au avut loc la Washington, Los Angeles, Londra și Tabriz. Iar cea de-a 800-a aniversare a poetului a sărbătorită chiar  în Leningradul asediat în 1941, în Ermitaj.

Moștenirea marelui poet și cugetător ocupă un loc special în tezaurul valorilor culturale ale poporului azer. Poporul Azer onorează cele mai mari creații ale lui Nizami Ganjavi, le păstrează și le transmit din generație în generație ca parte a culturii naționale.

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar

Gudsi Osmanov

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...