[ X ]
[ X ]
Important22 Septembrie 2021 14:00

Cum se explică faptul că PAS nu a înaintat candidați la alegerile de duminică din Găgăuzia

Comentatorul politic de la Comrat, Mihail Sirkeli, directorul executiv al organizației neguvernamentale Piligrim-Demo, a fost întrebat care, în opinia sa, au fost motivele că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), nu a înaintat candidați la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei din 19 septembrie curent, informează TRIBUNA.

„A fost decizia partidului, dar eu cred că totuși asta se explică prin faptul cum a fost votat Partidul Acțiune și Solidaritate în Găgăuzia în ultimul scrutin prezidențial și în alegerile parlamentare. Asta explică totul și eu nu cred că participarea Partidului Acțiune și Solidaritate pentru Partidul Acțiune și Solidaritate ar fi creat o valoare adăugată și nici nu cred că pentru Găgăuzia ar fi creat-o. Problema cea mai mare, din punctul meu de vedere, este că nu avem partide politice locale. Dacă cineva poate crea o concurență și competitivitate pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor acum sunt doar partidele de dreapta locale, care nu există, cu părere de rău”, a declarat el, într-un interviu pentru Europa Liberă.

În context, Sirkeli a spus că, până în vara anului 2020, acest lucru ar fi putut fi explicat prin faptul că legea nu permitea crearea partidelor locale, dar acum după cum legea a fost schimbată și nu avem cerințe exagerate pentru numărul de membri și numărul de oficii teritoriale, a devenit posibil.

„Dar din ce cauză liderii politici locali nu merg pe această cale nu pot să vă explic. Asta e situația și noi tot vrem să înțelegem acest fenomen, dar asta e”, a adăugat el.

Expertul a amintit de  Mișcarea populară „Găgăuzia unită” și Mișcarea populară „Găgăuzia nouă”, cu liderii Mihail Formuzal și Nicolai Dudoglo, care au fost, de facto, partide politice, dar nu după implicarea lui Plahotniuc în politica locală.

„După 2012, deci, el a distrus totul în landșaftul politic din Găgăuzia și iată poate încă nu s-a recuperat această dorință. Și de fapt acest scrutin a demonstrat că partidele politice organizate sau forțele politice organizate au mai multe șanse”, a subliniat comentatorul.

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...