[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important5 Septembrie 2021 10:00

TOP-10 scandaluri generate de noua guvernare

Nu au reușit bine să încălzească fotoliile din Parlament și Guvern, însă au reușit să încingă spiritele în societate și chiar cu câteva ocazii. Astfel, TRIBUNA a elaborat un clasament al 10 scandaluri generate de actuala guvernare în puțin peste o lună de la învestire.

1.Casa nedeclarată a Premierului

Natalia Gavrilița a debutat în funcția de Prim-ministru cu un scandal. Deși locuia în casa părinților, ea nu a declarat acest bun sub nicio formă în declarația de avere, așa cum prevede legea. Mai mult, după ce au fost publicate informații cu privire la locuință, Premierul a declarat că în legislație nu e menționat asemenea lucru și ea s-a gândit că nu e important. Astfel că, după aceasta a urmat un val de reacții. La câteva săptămâni distanță, ea a indicat imobilul în declarația depusă la venirea la Guvern.

2.Numirea rudelor în funcții publice

Spiritele s-au încins în spațiul public și după ce în presă au apărut informații că Anastasia Taburceanu – numită purtător de cuvânt al Premierului, este verișoara Maiei Sandu, iar Tatiana Babin, care e șef de Cabinet al Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, e tot verișoară a șefului statului. Mai mult, în primul caz, Sandu a declarat că ar fi vorba de un sacrificiu, or verișoara sa a venit la un salariu mai mic, iar acest lucru a stârnit și mai multe comentarii negative.

3.Schimbările la legea Procuraturii

Modificările la Legea Procuraturii anunțate, ce prevedeau instituirea mecanismului de evaluare a performanțelor Procurorului General, și ulterior votate, de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), au scandalizat opinia publică. Mai mulți experți și reprezentanți ai societății civile au criticat propunerile, dar și graba cu care s-a purces la vot, fără a desfășura consultări cu actorii vizați. În opinia lor, prin votarea acestei legi, oricare altă guvernare, la venire, ar putea astfel să demită Procurorul General și să numească altul, dăunându-se astfel activității Procuraturii.

4.Alegerea directorului CNA fără concurs

Deși anterior PAS pleda mereu pentru numiri în funcții prin concursuri publice, la începutul lunii august curent deputații formațiunii au propus (și au votat în lectură finală la 24 august curent) ca directorul Centrului Național Anticorupție să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, lucru care nu a lăsat indiferenți liderii de opinie și nu doar, or, după părerea multora, cu toate riscurile existente, concursul ar fi trebuit păstrat.

5.Majorarea pensiei minime

Nici la capitolul majorarea pensiei minime – promisiunea electorală a PAS, nu s-a lăsat fără scandal și aceasta din cauză că au declarat în iulie curent că pensia va fi majorată doar pentru cei care acum nu primesc 2000 de lei. Ulterior, la început de august, după un val de reacții negative, deputații PAS au comunicat că analizează mai multe măsuri pentru a asigura echitate în rândul pensionarilor atât între cei care la moment au pensia sub 2000 de lei și a acestora în raport cu cei care au o pensie peste 2000 de lei.

6.Vaccinarea și testarea profesorilor

Unul dintre cele mai recente scandaluri stârnite de noul Guvern este cel legat de decizia Comisiei Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică prin care s-a dispus obligativitatea pentru personalul didactic, nedidactic şi auxiliar nevaccinat de a efectua din cont propriu şi prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test la COVID-19, iar ministrul Sănătăţii a spus că achitarea testelor din contul statului era imposibilă. Valul de reacții încă nu s-a oprit, iar mai mulți reprezentanți ai partidelor politice au propus soluții, însă deocamdată nu s-a schimbat nimic.

7. Restructurarea ministerelor 

Și prezentarea Guvernului Gavrilița nu s-a lăsat fără scântei, or surpriza a venit atunci când a fost anunțat că Executivul nu va mai fi format din 9 ministere, ci din 13. Mai mult, vor fi (deja sunt) 4 vicepremieri. Reacțiile au fost diverse atunci, iar critică multă. Multe voci afirmă și acum că a fost un pas greșit, or e nevoie de mai mult timp pentru ca ministerele să se concentreze pe probleme și nu pe activitățile interne, plus – mai multe ministere înseamnă mai mulți bani cheltuiți, care, în opinia unora, ar putut folosiți pe lucruri mai necesare.

8.Parada de Ziua Independenței

Parada militară de Ziua Independenței, cu participarea a peste 1200 de reprezentanți ai Ministerelor Apărării și Afacerilor Interne, precum și a primelor persoane în stat, membri ai Guvernului, invitați speciali – la fel, a fost și continuă să fie un subiect intens discutat și criticat în societate. Or, în perioadă de pandemie, a avut loc un eveniment de asemenea amploare, care a și mai costat bugetul de stat 2,5 milioane de lei, în condițiile în care se tot vorbește că bani nu sunt, iar noul val al pandemiei e aici.

9.Careurile interzise

Comisia Naţională pentru Sănătate Publică a mai emis o decizie care nu a fost pe placul multora – cea de a interzice instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova organizarea evenimentelor publice din cauza situaţiei epidemiologice îngrijorătoare. Decizia a fost criticată intens având în vedere că la 27 august s-a desfășurat o paradă cu peste o mie de participanți și în continuare erau permise concertele și nunțile cu sute de participanți.

10.Declarația Natalia Gavrilița pentru profesori

Natalia Gavrilița, Premier, a mai fost în centrul unui scandal, zilele trecute, după ce în cadrul unei emisiuni televizate a declarat: „În momentul în care profesorii intră în clasă și interacționează cu copiii și pun sub risc sănătatea copiilor și a familiilor lor – atunci trebuie să se vaccineze. Dacă ei nu vor să se vaccineze, atunci trebuie să-și găsească altă ocupație”. Și chiar dacă la câte ore distanță și-a cerut scuze pentru „declarația nereușită”, reacțiile negative au continuat să curgă gârlă.

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...