[ X ]
[ X ]
Important3 Septembrie 2021 07:00

Viață după Guvern există! Victor Gaiciuc: Sectorul de apărare și Armata Națională îmi sunt și vor rămâne aproape de sufletul meu

Victor Gaiciuc și-a încheiat activitatea de ministru al Apărării la 6 august curent și, pentru TRIBUNA, a declarat că viața sa acum e diferită de cea din perioada cât era în Guvern, dar și că deocamdată nu s-a gândit cu ce se va ocupa în continuare.

Sentimente la încheierea mandatului

Victor Gaiciuc: „Nu este pentru prima dată când am trăit sentimentul încheierii mandatului de ministru. Bineînțeles, fiecare final de mandat trezește în suflet anumite emoții. Sincer să fiu, am simțit tristețe pentru că m-am despărțit de domeniul pe care îl cunosc, de profesia pe care am îndrăgit-o, dar și de oamenii cu care am activat cot la cot.”

Regrete

V.G.: „Din păcate, sunt lucruri pe care nu am reușit să le duc la bun sfârșit. Mă refer aici la restabilirea în întregime a pachetului de protecție socială pentru militari și la inițiativa privind dreptul de privatizare a locuințelor de serviciu pentru militarii cu un stagiu de peste 25 de ani, care s-a oprit undeva la nivelul autorităților centrale. Consider că motivație mai bună pentru oameni decât o locuință proprie și un salariu decent nu există. Iată de ce, mi-am dorit foarte mult ca militarii aceștia, care și-au dedicat viața Armatei Naționale să aibă încrederea că odată cu pensionarea nu vor rămâne pe drumuri. Totodată, nu am reușit să repar toate avioanele din dotare.”

Realizări

V.G.: „Reușite au fost, dar printre cele mai importante aș menționa aprobarea Concepției reformei militare în anul 2002, la care am contribuit și eu și care a fost un document de reper pentru Ministerul Apărării timp de mai mulți ani. Iar cea mai recentă este aprobarea Planului de dezvoltare a Armatei Naționale pe Termen Lung 2020-2030 în contextul Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare, un document strategic foarte important pentru instituție, care contribuie la funcționarea eficientă a sectorului de apărare, dar și la transformarea acestuia în unul modern, care să corespundă standardelor internaționale. Tot pe perioada mandatului de ministru, au crescut salariile pentru militari, soldele pentru ostași, care, sunt poate cele mai importante realizări. Toate acestea au fost posibile datorită colectivului consolidat de care am avut parte, oameni care își îndeplinesc misiunile în mod impecabil.”

Lecții

V.G.: „Din orice experiență omul are ce învăța. Din experiența de ministru al Apărării am învățat că orice este posibil, dacă depui efort maxim, ai un obiectiv bine-formulat și sprijinul unei echipe de oameni profesioniști. Eu am avut norocul să activez alături de o echipă consolidată de oameni, dedicați serviciului și le mulțumesc tuturor pentru acest lucru.”

Viața după Guvern

V.G.: „Sigur că există! Viața continuă chiar și înafara Guvernului. Atunci când ești departe de politic și tot ce este legat de acest domeniu, te simți diferit. Totuși, sectorul de apărare și Armata Națională îmi sunt și vor rămâne aproape de sufletul meu, pentru că lor le-am dedicat aproape 28 de ani din viață.”

Viitoarele activități

V.G.: „Încă nu m-am gândit ce voi face în continuare. Pe moment, acord mai mult timp familiei și celor dragi.”

Despre noul Guvern

V.G.: „Cred că le va fi foarte dificil să facă față situației actuale.”

Sfat pentru succesor

V.G.: „Să susțină inițiativele bune, să aibă încredere în colectiv și în forțele proprii.”

În viitor: la Guvern, Parlament sau în alte instituții?

V.G.: „Starea fizică, moral-psihologică, dar și cunoștințele pe care le dețin îmi permit să activez în continuare. Cred eu că experiența pe care am acumulat-o pe parcursul vieții va fi de folos țării mele, Republica Moldova, pe care o iubesc foarte mult.”

TRIBUNA amintește: Victor Gaiciuc îndeplinit funcția de ministru al apărării al Republicii Moldova între 19 aprilie 2001 – 15 octombrie 2004, 14 noiembrie 2019 – 16 martie 2020 și 9 noiembrie 2020 – 6 august 2021.

Cristina Gurez

 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...