[ X ]
[ X ]
Comentarii1 Septembrie 2021 07:00

Opinie: Politica struțului în problema limbii române nu este una adecvată și trebuie să fie urgent revăzută

Politica struțului în problema limbii române, a statutului său în societate, a funcționării altor limbi pe teritoriul Republicii Moldova, nu este una adecvată și trebuie să fie urgent revăzută. Declarația a fost făcută de Ana Guțu, ex-deputat, prim-vicepreședinte al Partidului Unității Naționale (PUN), lingvist, doctor în filologie romanică, informează TRIBUNA.

Fosta deputată a amintit, într-o postare pe blogul său, despre hotărârea din 5 decembrie 2013 a Curții Constituționale, „prin care textul juridico-politic, Declarația de Independență a Republicii Moldova din 1991, a fost constituționalizat, Declarația făcând corp comun cu textul Constituției, iar normele din textul Declarației, care vin în contradicție cu normele din constituție, prevalează. Astfel,, prin adoptarea acestei hotărâri Curtea Constituțională a pus punct disputei despre denumirea corectă a limbii oficiale din Republica Moldova. Articolul 13 din constituție a devenit caduc, chiar dacă el trebuie rectificat, din punct de vedere tehnic/ redacțional, așa precum recomandă Curtea Constituțională.”

Totodată, ea a spus că în 2013 a depus în Parlamentul Republicii Moldova un proiect de lege cu privire la politicile lingvistice în Republica Moldova.

„Acest proiect nu a ajuns niciodată pe masa legiuitorilor pentru a fi dezbătut și adoptat. Proiectul de lege a fost aruncat la coșul de gunoi de deputații următoarei legislaturi, așa cum prevede regulamentul pentru toate proiectele de legi, care au o speranță de viață egală cu durata legislaturii”, a menționat politicianul.

Ana Guțu a declarat că este nevoie de acțiuni concrete ale politicienilor cu privire la limba română.

„Am câștigat o bătălie istorică, prin care a fost constituționalizată  nu doar Limba Română, ci și demnitatea noastră națională prin dezideratul Unirii Republicii Moldova cu România. Totuși, bătălia pentru limba română continuă, deoarece limba română mai are nevoie să fie protejată, salvgardată, pentru a nu sucomba sub influența propagandei ruse, prezente în mod excesiv în spațiul comunicațional din Republica Moldova. Pentru a repune limba română în drepturile sale istorice pe teritoriul Republicii Moldova e nevoie de angajament, responsabilitate și acțiuni concrete din partea legiuitorilor și guvernanților:

  • modificarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013;
  • adoptarea unei concepții de politici lingvistice;
  • adoptarea unei noi legislații lingvistice;
  • fondarea la nivel guvernamental a unei instituții speciale, care se va ocupa de promovarea politicilor lingvistice adecvate, de promovarea limbii române la toate nivelurile  – educaționale, culturale, științifice, instituționale, sociale, economice, politice etc.”, a subliniat ea.

 

Cristina Gurez 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...