[ X ]
[ X ]
Comentarii20 August 2021 06:30

Jurnalist: 30 de ani e o vârstă a maturității... Nu mai există nici o scuză pentru un eventual eșec al speranțelor investite în actuala conducere

„Sunt prezent în Moldova dintre Prut și Nistru de 30 de ani. Aceeași vârstă o are și Republica Moldova, al cărui cetățean am devenit imediat după recunoașterea de către autorități a dublei cetățenii. 30 de ani este o vârstă a maturității – lucru care ar trebui să fie luat în considerație de către noile autorități politice de la Chișinău” – a menționat jurnalistul Victor Nichituș, într-un editorial, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, toți cei care ocupă în acest moment funcții de decizie în statul moldovean sunt produsul educațional al independenței și suveranității acestui stat și nu mai există nici o scuză pentru un eventual eșec al speranțelor cu care au fost investiți de către cetățeni.

„Prima decadă de existență a Republicii Moldova a fost cea a căutărilor, atât identitare, cât și economico-financiare – nu fost să fie o unire cu România, așa cum se spera. S-a ales construcția unei case comune – Republica Moldova. E drept, cei mai lungi de mână, spre disperarea cetățenilor care au crezut în libertate și democrație, au furat materialele de construcție existente, ori împrumutate.

Deceniul doi de existență al statului moldovean, anii 2000, a fost marcat de comuniștii moldoveni, care au înțeles, după crizele financiare din Federația Rusă, că statul trebuie stabilizat și reorientat. Să aducem Europa acasă, a fost unul dintre sloganurile folosite de echipa condusă de Vladimir Voronin. Vrem sau nu, apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană a început atunci. Fără implementarea Planului de Acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană nu s-a putut semna Acordul de Asociere la UE.

Cel de-al treilea deceniu a fost al alianțelor politice, atât pentru integrarea europeană cât și pentru împărțirea resurselor politico-financiare existente. Atunci a fost posibilă marea deturnare a fondurilor bancare către buzunare proprii. Înaintea acestui furt bancar de proporții, autoritățile de la Chișinău au semnat Acordul de Asociere al statului moldovean la Uniunea Europeană. A fost deceniul certurilor politice interne și al arestării unui prim-ministru. Ultimii ani ai acestui deceniu a fost dominat de Vladimir Plahotniuc. A fost deceniul lipsei din politica moldoveană a factorilor ruși de influență”, a notat jurnalistul.

Nichituș a remarcat că, cel de-al patrulea deceniu de existență al acestui stat începe cu un mare credit de încredere acordat de către cetățenii către Partidul Acțiunii și Solidarității. „Acest partid este cel care va aplica politicile publice care vor defini caracterul viitorului deceniu. Probabil vor fi aplicate politici convenite cu toate părțile interesate căci, pe teritoriul dintre Prut și Nistru locuiește o populație cu multiple cetățenii. Probabil este încă un motiv pentru ca autoritățile moldovene să dea dovadă de pragmatism și politici proactive. Am constatat că prima vizită la Chișinău a unui ministru de externe străin a avut loc la invitația noului ministru moldovean de externe, domnul Nicu Popescu. Este clar că domnia sa a anticipat faptul că viitorul reprezentant al Uniunii Europene în Republica Moldova este un angajat al ministerului leton de externe”, a subliniat liderul de opinie.

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...