[ X ]
[ X ]
Important15 August 2021 10:00

TOP-5 lucruri care ar putea să-i joace festa noului Guvern

Guvernul Gavrilița a fost învestit cu mult entuziasm, un mega credit de încredere și așteptări enorme din partea cetățenilor, mulți vorbind despre acest Cabinet ca „ultima șansă” a Republicii Moldova de a deveni un stat prosper. Totuși, există câteva lucruri care ar putea juca festa noului Guvern și acesta să nu ajungă la așteptările setate acum de cei care și-au dat votul pentru Partidul Acțiune și Solidaritate la 11 iulie curent. În acest sens, TRIBUNA a lansat un clasament.

1.Lipsa de experiență de guvernare

Majoritatea membrilor Guvernului nu au experiență de lucru în Guvern, chiar în instituțiile statului în general, mulți fiind din societatea civilă, din mediul privat, ceea ce – pe de o parte e bine – că au fost aduși oameni noi, așa cum se tot insista, dar poate fi și rău – dacă nu vor putea face față provocărilor existente din instituții. Totodată, mai multe voci ale experților au declarat că în noul Guvern este multă expertiză, multe cunoștințe teoretice, însă mai puțină practică – și acest lucru, evident, poate juca festa Executivului.

2.Lipsa de cadre

Imediat după învestire, Guvernul a și purces la eliberări din funcții… în lanț, dar mai puțin la numiri. Natalia Gavrilița, înainte de a fi votată Prim-ministru, a recunoscut că s-a confruntat cu problema cadrelor atunci când a format echipa Guvernului… Și nu este exclus că întreaga echipă se va confrunta cu problema de a nu avea oameni – mai ales din afara sistemului, integri, profesioniști – după cum pledează guvernarea, pentru toate funcțiile care au devenit și vor deveni vacante în scurt timp, astfel că nu e exclus să asistăm la numirea unor personalități nu neapărat „noi”, iar lucrul acesta s-ar putea să nu fie tocmai pe placul tuturor.

3.Noua structură a Guvernului

Guvernul, pe lângă faptul că și-a început activitatea într-o perioadă dificilă – după 8 luni cu Guvern interimar, pandemie, buget restrâns etc., a decis să restructureze patru ministere, ceea ce necesită timp, efort, cheltuieli… Astfel că, în loc să se concentreze pe unele sau mai multe probleme, o bună parte din atenția miniștrilor, unor funcționari-cheie din Guvern va fi direcționată asupra proceselor interne, iar unele rezultate s-ar putea să întârzie să apară, spre nemulțumirea celor care așteaptă.

4.Promisiunile și dorința de a genera rapid rezultate

Pentru că a promis multe și a creat mari așteptări, acest Guvern trebuie și să genereze rezultate, preferabil multe și… rapid. Noul Cabinet s-a promovat și continuă să se prezinte ca unul care va face reforma justiției, va lupta cu corupția mare și mică, va digitaliza procesele din toate instituțiile statului, va crește nivelul de viață al tuturor cetățenilor etc., pe scurt – va aduce „vremurile bune”, pe care nicio guvernare nu le-a adus. Și, mai mult, în dorința nu doar de a livra unele, primele rezultate, dar de a le prezenta cât mai curând, Guvernul și guvernarea, în general, ar putea admite greșeli care evident vor avea costuri…

5.Pandemia

Pandemia de COVID-19 nu a luat sfârșit, ba chiar la nivel mondial, dar și la noi în țară deja se declară despre un nou val. Gestionarea pandemiei va fi un important test pentru noua guvernare, or, cât au fost în opoziție, cei din PAS au criticat modul în care a acționat fosta guvernare, așa că e momentul ca partidul să demonstreze acum că știe ce trebuie să facă și să acționeze eficient… cel puțin mai eficient decât predecesorii.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...