[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii12 August 2021 06:30

Opinie: Unica soluție acum e nu de a schimba pur și simplu procurorul general, ci de a...

Avocatul Dumitru Petru Sliusarenco se declară profund convins că simpla schimbare a procurorului general al Republicii Moldova nu va soluționa problema procuraturii, care, în opinia sa, e cea mai gravă din tot sistemul de justiție, informează TRIBUNA.

„Modelarea procuraturii ca plastilina nu poate aduce nimic bun și doar agravează dependența acesteia de orice forță politică care vine la putere, iar asta e foarte foarte rău. Procuratura noastră e slabă nu pentru că are procurori proști, ci pentru că niciodată nu a avut propriul caracter și a fost modelată după culoare partidului de la putere. Pe de altă parte, ar fi o prostie și mai mare ca acest procuror general să rămână în funcție. Procuratura nu se poate reforma și căpăta caracter, având o conducere de conformiști, „prieteni” ai lui Platon, Dodon, Plahotniuc sau oricui altcineva. Procurorul General prin definiție nu poate fi prietenul nimănui, nimănui absolut. Pentru ca instituția să capete caracter, de acolo trebuie înlăturați oamenii care nu-l au”, a menționat el.

Expertul a subliniat că va fi rău pentru Procuratură, cel puțin inițial, oricare opțiune nu s-ar alege. „Eu însă cred că noi putem avea un nou început. Dacă aceasta forță politică va avea continuitate și stabilitate, ea poate pune bazele unei Procuraturi sănătoase. Din acest motiv unica soluție acum e nu de a schimba pur și simplu procurorul general, ci de a reseta instituția în întregime. Asta va fi extrem de greu, până acum nimănui nu i-a reușit”, a mai spus Sliusarenco, într-o postare pe Facebook.

Poate proiectele de legi făcute în grabă – a remarcat avocatul – nu sunt cea mai bună soluție, poate ar trebui inițiat un proces amplu de lucru, împreuna cu societatea civilă.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Credeți că sunt necesare remanieri în Guvern?

    View Results

    Loading ... Loading ...