[ X ]
[ X ]
Comentarii11 August 2021 14:00

Expert, despre proiectul de lege privind Procurorul General:  „Asemenea practici creează precedente periculoase”

Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), cu referire la propunerea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, de a introduce în lege posibilitatea demiterii Procurorului General pentru lipsa de performanțe sau pentru comiterea de abateri disciplinare, a declarat că el nu crede că legea trebuie modificată de fiecare dată când guvernării nu-i place Procurorul, informează TRIBUNA.

„Nu vreau sa iau apărarea Procurorului General. Performanța domnului Stoianoglo este sub așteptări, iar ambiția acestuia manifestată la început de mandat pare să se fi epuizat. Totuși, nu cred ca legea trebuie modificată de fiecare dată când guvernării nu îi place Procurorul General. Asemenea practici creează precedente periculoase și pune Procurorul General la cheremul politicienilor. Oricât de bine intenționați nu ar fi ultimii, un procuror dependent de politic este mai periculos decât unul cu performanțe modeste”, a spus el.

Expertul a menționat că proiectul i se pare conform Constituției, însă nu înțelege ce efect practic va avea. „Conform acestuia, eliberarea din funcție a Procurorului General poate avea loc doar la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Poate imaginația mea este săracă, însă eu nu îmi pot închipui cu actualul Consiliu Superior al Procurorilor va propune eliberarea dlui Stoianoglo din funcție. Chiar nu îmi pot imagina”, a mai spus președintele CRJM.

Gribincea, în final, s-a adresat lui Litvinenco, menționând: „înțeleg că din punct de vedere politic este greu de conceput PAS la guvernare cu Stoianoglo Procuror General. Politica este totuși o chestiune fascinantă – o artă a imposibilului ar spune unii. Nu e niciun sens să detonezi o bombă atomică pentru a face pe cineva să plece!”

 

Cristina Gurez

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...