[ X ]
[ X ]
Comentarii8 August 2021 07:00

Expert: Este imperativ ca pe lângă o „revoluție galbenă” în termeni de reformă politică, să se demareze o „revoluție verde”

„Eu înțeleg perfect că promisiunile electorale trebuie îndeplinite, dar unele populisme trebuie cântărite de câteva ori înainte de a fi materializate. Mai exact, mă refer la ideea de a permite introducerea în țară a unui bun personal, inclusiv a unui autovehicul, fără taxe sau cu scutiri. Comuniștii și Socialiștii vor să extindă această facilitate de la diasporă către toată populația țării” – a declarat analistul politic Dionis Cenușa, informează TRIBUNA.

Expertul a îndemnat la un exercițiu de imaginație – să presupunem că, cel puțin 1/4 dintre cei care au votat la parlamentare (circa 212 mii) vor decide să introducă în țară câte o mașină, beneficiind de facilități fiscale.

„Impactul acestei măsuri va fi unul negativ pentru mediul înconjurător și sănătatea publică, înainte de toate, după care pentru bugetul țării. Atunci când Președintele Sandu a făcut promisiuni către diasporă în context electoral, ea nu a specificat nimic despre aspecte ecologice (vrei taxă verde, vechimea vehiculului, tipul de combustibil utilizat etc.). Această promisiune electorală populistă și toxică, la propriu, contrazice agenda verde a președintelui, care este determinată să stimuleze plantarea copacilor pentru a spori suprafețele împădurite. Un lucru care merită sprijin”, a declarat el.

Cenușa a menționat că, deși este greu să se facă un pas înapoi, când diaspora i-a oferit cel puțin 10 mandate PAS-ului, măsura legată de introducerea unei mașini de către diasporă, pe care insistă Blocul Comunist-Socialist trebuie să fie examinată cu precauție.

„Orice măsură de acest gen trebuie să prevadă precondiții, astfel ca dacă și se permite introducerea de mașini, aceasta să nu ducă la inundarea țării cu mașini care poluează mediul și afectează sănătatea publică, ambele aflate în stare șubredă.

Majoritatea parlamentară trebuie să asigure ca problema mediului înconjurător este în topul agendei de guvernare. Moldova suferă din cauza schimbării climatice, care este mai rapidă decât prognozele științifice anterioară. Este imperativ ca pe lângă o „revoluție galbenă” în termeni de reformă politică, să se demareze o „revoluție verde””, a conchis analistul.

 

Cristina Gurez

 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...