[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important29 Iulie 2021 07:00

Concluzie: Angajamentele Declarației „Trio-ului Asocierii” de la Batumi, deocamdată, nu corespund întocmai realităților politice locale, dar...

Declarația „Trio-ului Asocierii” de la Batumi conține un amestec armonios de angajamente pro-europene și pro-reformă formulate împreună de Georgia, Moldova și Ucraina. Aceste angajamente, deocamdată, nu corespund întocmai realităților politice locale, dar, totuși, se pot traduce în rezultate concrete, inclusiv grație aplicării exigente a condiționalității și evaluării critice a progreselor de către UE. Declarațiile au fost făcute de analistul politic Dionis Cenușa, informează TRIBUNA.

Chiar dacă declarația Zurabishvili-Sandu-Zelensky – a mai menționat el în analiza publicată pe ipn.md – nu încorporează memorandumul „Trio-ului Asocierii”, ambele documente împărtășesc varii aspecte esențiale, în special cel legat de devotamentul pentru implementarea Acordurilor de Asociere sau demersul pentru perspectiva de aderare la UE. Potrivit spuselor sale, în viitor, trebuie însă găsite modalități practice pentru a aduce pe o platformă unică discuțiile care au loc sub umbrela „Trio-ului Asociat”, în vedere asigurării unei voci și mecanism comun.

„Triunghiul asocierii creat de Georgia, Moldova și Ucraina urmărește integrarea în UE atât în scop de modernizare după tiparele europene, cât și de scut împotriva influenței negative a Rusiei. Sporirea interconectării cu spațiul politic, economic, tehnologic și de securitate al UE formează un obiectiv strategic, care reiese din corpul declarației de la Batumi. În fine, pe lângă interconectare, cele trei țări asociate vor o prezență masivă a UE în Parteneriatul Estic în vederea contrabalansării factorului rusesc, care încă își menține canalele de influență asupra regiunii, în special, în domeniul gestionării conflictelor teritoriale”, a subliniat Cenușa.

Amintim că, la 19 iulie 2021, după aproape două luni de la lansarea „Trio-ului Asocierii”, din 17 mai 2021 de la Kiev, cu Uniunea Europeană, reprezentanții Georgiei, Moldovei și Ucrainei au semnat prima declarație a „Trio-ului” la nivel de șefi de țară, în cadrul Conferinței internaționale de la Batumi.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...