[ X ]
[ X ]
Comentarii27 Iulie 2021 06:30

Opinie privind ședința Parlamentului și pauza luată: Orice „revoluție democratică” riscă să se împotmolească, dacă aplică „duble standarde”

Analistul politic, Dionis Cenușa, cu privire la prima ședință a Parlamentului, în care nimic nu s-a decis, a constatat că se ia o pauză, deși anterior se vorbea despre urgența funcționării Parlamentului și respectiv numirea noului guvern, chiar de către Președinte Maia Sandu și exponenții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), informează TRIBUNA.

„Într-un articol de-al meu publicat în ajunul alegerilor, am invocat ideea că odată cu victoria PAS am putea fi martorii „unei revoluții galbene”. Ideea cu „revoluția” a fost preluată și vociferată astăzi de Președintele Sandu. Poate e o coincidență, poate cineva din anturajul Președintelui s-a lăsat inspirat. Nu știu, dar contează faptul că aparent guvernarea galbenă realizează atât oportunitatea istorică de a reforma țara, cât și responsabilitatea celor care vor să genereze o „revoluție””, a scris Dionis Cenușa pe canalul său Telegram.

Cu toate acestea, el a spus că nu este clar de ce într-o republică parlamentară Președintele țării acționează ca într-un sistem de guvernare prezidențial. „Discuțiile de ieri din Parlament trebuie să aibă loc înainte de toate de acei care au fost aleși în alegerile parlamentare. Contrar acestui lucru, Președintele Sandu încearcă să se impună în calitate de prima vioară”, a precizat expertul.

Analistul a menționat că, chiar dacă cooperarea cu Parlamentul va fi una facilă, Președintele țării are în fața sa Constituția, care vorbește despre separarea puterilor în stat și despre faptul că Parlamentul este instituția cheie în actul guvernării, nu Președinția.

„Atât faptul că s-a luat o pauză de trei zile, cât și faptul că Președintele țării se impune în fața Parlamentului, ar fi taxat foarte dur de mass-media, societatea civilă și chiar de PAS, dacă ar fi fost vorba de socialiști și liderul lor, Igor Dodon. Orice „revoluție democratică” riscă să se împotmolească, dacă aplică „duble standarde”. Este imperativ ca PAS să nu acționeze în niciun fel ca acei pe care acesta i-a criticat când era în opoziție. Acest lucru este pentru binele politic al acestui partid, dar, înainte de toate, pentru a nu periclita speranțele enorme ale populației care vrea reforme și progres”, a spus analistul politic.

Totodată, Cenușa consideră că „ar fi disproporționat ca situația de ieri să fie numită un pas cu stângul, dar este cert că nu este un PAS clar, cel puțin din perspectiva interesului public.” „Sunt necesare explicații, care sunt sigur că vor parveni în curând”, a conchis el.

Cristina Jicol

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...