[ X ]
[ X ]
Important25 Iulie 2021 10:00

TOP-6 cele mai mari așteptări de la „vremurile bune” ale noii guvernări

Noua guvernare în Republica Moldova va fi constituită de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care a obținut majoritate la alegerile parlamentare anticipate și are 63 de deputați în Parlament, va numi Guvernul de sine stătător și are susținerea șefului statului, Maia Sandu, ex-președinte al PAS. Astfel că, acum, PAS are posibilități foarte mari de a acționa, iar așteptările cetățenilor sunt și mai mari, știind că partidul dat deține toate pârghiile în stat. În acest sens, TRIBUNA a elaborat un nou clasament al celor mai mari așteptări ale cetățenilor Republicii Moldova de la noua guvernare.

1.Numirea unui guvern de profesioniști

Primul lucru pe care-l va face noul Parlament va fi numirea unui Guvern, or Republica Moldova deja de aproape 8 luni e condusă de un Executiv interimar, așa că, cetățenii așteaptă nu doar un nou guvern, ci și ca-n noul Cabinet de miniștri să fie oameni profesioniști, onești, cu trecut politic curat, așa cum și-au dorit și în februarie 2021, când Natalia Gavriliță și Igor Grosu au mers în Parlament în calitate de candidați la funcția de Prim-ministru. Sarcina nu e deloc ușoară pentru PAS, or experții atenționează asupra problemei cadrelor, iar partidul cu prezență majoritară în Parlament trebuie să furnizeze oameni și pentru alte instituții.

2.Curățarea sistemului

Atât Președintele Maia Sandu, cât și exponenții PAS, înainte, dar și pe parcursul campaniei electorale, ba chiar și după, au insistat asupra „curățării sistemului”, astfel că mulți cetățeni anume pentru aceasta au votat PAS. Curățarea sistemului, în viziunea partidului de guvernare, ar însemna în primul rând „decapitarea” tuturor instituțiilor și numirea altor oameni, eliminarea schemelor de corupție din instituții, eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor corupți, iar în cazul acesta iarăși e vorba de oameni noi, de numirea în funcții a unor oameni care nu au desfășurat activități și-n vremea altor guvernări și chiar își doresc – vorba PAS – să lucreze pentru oameni.

3.Pensie minimă de 2000 lei și salariu mediu de 15 000 lei

Numirile în funcții, eliminarea schemelor de corupție e lucru foarte important, dar pentru cetățeni e mult mai important să le fie asigurate condiții de trai decente. PAS a promis în campanie pensie minimă de 2000 de lei, compensarea a 100% din costul medicamentelor, creșterea indemnizațiilor pentru unele categorii și salariu mediu de minim 15 000 lei până în 2025, astfel că intențiile anunțate în următorii maxim 4 ani trebuie să devină realitate.

  1. Reforma justiției

Despre reforma justiției se vorbește de luni întregi, chiar ani, Maia Sandu și PAS fiind cei care mereu au pledat pentru schimbări mari în acest domeniu, iar acum, preluând puterea, partidul are toate pârghiile pentru a face ceea ce declara, iar cetățenii, evident, așteaptă să lucrul acesta să se întâmple, adică – judecătorii și procurorii corupți vor fi dați afară din sistem, vor fi reformate anumite instituții de drept, hoții vor fi pedepsiți, iar averile acestora vor fi confiscate…

  1. Votul electronic

PAS nu a promis că va implementa votul electronic nici în alegeri, nici înainte, însă acest lucru a devenit necesar în ultimii ani și mai ales având experiența ultimelor două scrutine – prezidențial și parlamentar, când participarea celor din străinătate a fost impresionantă și de la care tot PAS a avut beneficii. Pentru votul electronic era și este nevoie de voință politică – spun experții, iar acum ar fi mai ușor ca niciodată de implementat un asemenea sistem de vot… voință să fie!

  1. Gestionarea eficientă a pandemiei

Chiar dacă la moment nu pare că e problema cea mai mare, pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, ba mai mult – se anticipează un nou val. Și dacă anterior, fiind în opoziție, PAS a tot criticat acțiunile guvernării de până la alegerile, acum cetățenii așteaptă ca PAS să preia responsabilitatea asupra gestionării pandemiei și, mai important, să o facă eficient (cel puțin mai eficient decât cei pe care i-a criticat).

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...