[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important24 Iulie 2021 07:00

Recordul cu care a plecat Dumitru Diacov din Parlament! E unicul de la Independență încoace care...

Dumitru Diacov a plecat din Parlament, dar nu oarecum, ci cu un record pentru Republica Moldova. El este unicul de la Independență încoace care a fost deputat timp de peste două decenii, informează TRIBUNA.

Dumitru Diacov a făcut parte din toate legislaturile începând cu anul 1994, cu excepţia perioadei 2001-2005, până în iulie 2021, având în total 23 de ani în Parlamentul Republicii Moldova. A fost președinte al Legislativului în perioada 1998 – 2001.

E de menționat că, câteva luni în urmă, Dumitru Diacov a declarat că ar putea să plece din politică, or, el are și ale activități, iar la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 a refuzat să participe, activitatea sa parlamentară încheindu-se oficial la 22 iulie curent.

În anul 2018, într-un interviu pentru TRIBUNA, fiind întrebat „Dacă mai obțineți un mandat de deputat ați putea ajunge la incredibilul record de un sfert de secol în Legislativ. Sunteți tentat?”, democratul a răspuns: „Pentru RM poate ar fi o chestie record, dar pentru țările cu tradiții bogate democratice nu este o problemă. Sigur că Parlamentul este instituția unde trebuie să existe o combinație între experiență, viziunii, echilibru. Nu poți să vii să încerci de la capăt, energia este caracteristică pentru instituțiile executive, însă pentru instituțiile legislative e nevoie de rațiune, de un climat mai creativ, de combinație de experiență. De aceea, nu știu cum vor derula lucrurile, dar eu cred că un record pozitiv poate să influențeze tot pozitiv mersul lucrurilor”.

TRIBUNA precizează: Dumitru Diacov s-a născut pe data de 10 februarie 1952, în localitatea Kargapolie din regiunea Kurgan (Rusia), într-o familie de deportați basarabeni. În anul 1969 devine student la Facultatea de Litere, secția Jurnalism a Universității de Stat din Chișinău. În anul 1971 este transferat la Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Minsk, Belarus, ale cărei cursuri le-a absolvit în anul 1974. Până în anul 1977 a lucrat ca redactor și redactor-șef de emisiuni la Televiziunea Moldovei. Activează apoi în organele de conducere ale Organizației Tineretului Comunist (Komsomol) sovietic. În perioada 1977-1979 este secretar la Comitetul de Komsomol a Comitetului de Stat pentru Radio și Televiziune, apoi devine instructor pentru ideologie la Comitetul Central al Organizației de Komsomol din Moldova. Între anii 1981-1984 Dumitru Diacov lucrează ca șef de departament la Comitetul Central al Organizației de Komsomol din Moldova. Din anul 1984 a fost corespondent în RSS Moldovenească al cotidianului moscovit „Komsomolskaya pravda”. Apoi a lucrat la Moscova în calitate de consilier al Secretarului Comitetului Central al Organizației de Komsomol din URSS (1986-1988). Între anii 1988 și 1989 a fost consultant la Departamentul de Relații Externe al Comitetului Central al PCUS. În perioada 1989-1993 a fost șef al Biroului Agenției de Știri TASS în România, la București. Din 1993, timp de un an, activează în calitate de consilier și șef al Departamentului Politic al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. În anul 1994 Dumitru Diacov este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Democrat Agrar din Moldova, deținând, până în anul 1995, funcția de președinte al Comisiei parlamentare de politică externă. Între anii 1995 și 1998 a fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, iar, după alegerile parlamentare din 1998, la 23 aprilie 1998, este ales în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova în legislatura a XIII-a. Deține această funcție până la 20 martie 2001, când este validat un nou Parlament. Din anul 1997 până în 2009 a fost Președintele Partidului Democrat din Moldova, inclusiv a condus această formaţiune în perioada când se numea Mişcarea pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...