[ X ]
[ X ]
Important22 Iulie 2021 14:07

Marian Lupu, despre atacul asupra paginii web a Curții de Conturi și „ștergerea urmelor”

Marian Lupu, președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), a precizat că nu au fost atacate serverele Curții de Conturi, la Curtea de Conturi fiind câteva zeci de servere, ci a fost atacată și distrusă doar pagina oficială web a Curții de Conturi, care la nicio instituție nu reprezintă loc de stocare de documente, este doar o platformă de informare, în cazul dat, în special, referitor la calendarul ședințelor Curții, dar și una dintre cele patru platforme pentru transmisiunea în direct a ședințelor plenare ale Curții de Conturi, informează TRIBUNA.

Președintele CCRM a spus că, atacul acesta este, întâi de toate, un atac la o resursă informațională a unei instituții de stat. „Asta înseamnă că este un atac la securitatea statului Republica Moldova. Cazul nostru este unul dintre puținele când s-a atentat la securitatea statului Republica Moldova”, a menționat el, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Demnitarul a spus că instituția pe care o conduce face parte din grupurile de lucru ale Organizației Europene a Curților de Conturi și unul din aceste grupuri de lucru este dedicat sistemelor IT – auditului și tuturor problemelor conexe. „Specialiștii noștri participă activ la acest grup și din relatările și analizele care se fac pe această platformă noi știm că 93 la sută din toate cazurile de atacuri hacker sunt produse cu implicarea foștilor colaboratori din instituții sau actualilor colaboratori din entitățile care sunt supuse, direct sau indirect, atenției instituției. Asta este o statistică europeană, cel puțin. De aici am reieșit cu întrebarea care derivă și din dreptul roman: Cui îi convine? Care este sensul, pentru ce? Fiindcă atacul sau blocarea site-ului oficial nu poate nicidecum să afecteze serios și grav, iremediabil activitatea instituției”, a mai menționat el.

Fiind întrebat „Tălmăcirea știți cum era, că se șterg urmele?”, Marian Lupu a spus: „Da, a fost o tălmăcire, eu aș spune, așa, a unor persoane venite din cosmos, fiindcă trebuie să vezi foarte și foarte clar care sunt realitățile. Ce să ștergi pe site? Curtea de Conturi are trei tipuri de documente – documentele de lucru ale misiunilor de audit, hotărârile și rapoartele. Începem cu documentele de lucru. Noi nu avem documente de lucru proprii, noi nu facem interogatorii, nu avem documente care sunt doar la Curte, tot de ce dispunem noi ca și documente sunt cele solicitate și primite de la ministere. Adică, tot ce avem noi ca și documente de lucru sunt găsite ușor în toate ministerele de la care noi le luăm. Sensul să distrugi aici documentele – zero.

Mergem mai departe: hotărârile și rapoartele. Cadrul legal spune că toți anii aceștia, imediat după aprobarea rapoartelor, noi în mod automat le transmitem, cel puțin, parlamentului, guvernului, președinției, entităților auditate, iar hotărârile noastre mai sunt și publicate în Monitorul Oficial. De aici închid ideea, argumentând pe această cale că aceste teorii nu au niciun suport și nici măcar nu corespund bunului-simț. Apropo vreau să vă spun că o primă tentativă pe anumite platforme mediatice în acest sens foarte repede s-au închis, probabil că și autorii acestor teorii de conspirații înțeleg foarte bine că au dat-o puternic în bară, înțeleg foarte bine că își au interesele lor, înțeleg că așa este…”

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...