[ X ]
[ X ]
Important22 Iulie 2021 10:08

(INTERVIU) Alexandru Jizdan: Celor care prevestesc sfârşitul PDM, vreau să le spun că îi aşteaptă o mare dezamăgire: PDM nu e la sfârşit, ci la un nou început

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Alexandru Jizdan, secretar general al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a vorbit despre rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 şi despre perspectivele de viitor ale formaţiunii. 

T: Domnule Jizdan, v-au surprins cumva rezultatele alegerilor parlamentare anticipate sau era de aşteptat ceea ce s-a întâmplat?

A.J.: Aş prefera să mă refer la rezultatul înregistrat de PDM în aceste alegeri, lăsând pe seama analiştilor politici să comenteze rezultatele generale. Desigur, împreună cu colegii, vom analiza în detaliu rezultatul PDM, vom merge cu analiza noastră pe fiecare localitate, pe fiecare organizaţie din cadrul partidului. Vom face acest lucru pentru a înţelege până la capăt ce s-a întâmplat şi în ce direcţie trebuie canalizat efortul nostru pentru remedierea situaţiei.

Dar, părerea mea personală este că în mare parte ne-a jucat festa acea polarizare excesivă ce s-a produs în  alegerile parlamentare anticipate. De teamă că votul lor ar putea să se piardă, inclusiv mulţi dintre acei ce-şi doreau să voteze cu PDM au optat pentru un partid cu şanse mult mai clare. Şi aici cred că un rol anume l-a jucat isteria creată de cele două mari tabere aflate în conflict, dar şi sondajele de opinie, marea majoritate a cărora au fost folosite pe post de instrumente de dezinformare şi manipulare a opiniei publice.

Din alt punct de vedere, admit că şi activul nostru nu a fost suficient de mobilizat şi motivat în aceste alegeri. Şi aici am în vedere atât activul de nivel central, cât şi local. Însă, nu aş vrea să vin cu careva aprecieri la această etapă, pentru că nu ar fi corect din partea mea. Repet: urmează să facem o analiză amplă, care ne va ajuta atât să înţelegem clar ce s-a întâmplat, cât şi ce avem de făcut în continuare.

T: Şi-a spus cumva cuvântul şi amplul proces de scindări prin care a trecut PDM începând cu 2019?

A.J.: Da, cu siguranţă. Rezultatul unor alegeri nu este doar reflecţia efortului depus în campania electorală. Acest rezultat, se formează prin efort depus continuu în fiecare zi, în fiecare oră. Scindările la care vă referiţi dvs. ne-au consumat mult timp şi multă energie, care ar fi putut fi folosite mult mai util astfel încât să avem un rezultat mult mai bun în recentul scrutin.

Din alt punct de vedere, procesul respectiv a avut şi un efect pozitiv – am curăţat rândurile partidului de mulţi oportunişti, de oameni care veniseră în PDM urmărind interese înguste şi care, la modul practic, nimic în comun cu partidul nu au avut niciodată.

T: Dar aţi pierdut şi oameni buni?

A.J.: Nu zic, au fost şi cazuri când, poate din lipsă de comunicare, poate din alte motive obiective, au plecat şi oameni cu adevărat buni. Dar, nu uitaţi, vă rog, în ce condiţii am fost noi impuşi să activăm după 2019 – gestionarea problemelor apărute necesita atât de mult timp şi efort, încât fizic nu reuşeam să comunicăm cu toţii. Sarcina noastră prioritară era să asigurăm păstrarea partidului ca urmare a evenimentelor ce se produceau la acea etapă şi acest lucru ne-a reuşit.

T: În ce măsură s-a resimţit „umbra lui Vlad Plahotniuc”?

A.J.: Înţeleg aluzia dvs., dar nu cred că astăzi cineva poate vorbi la modul serios că PDM ar mai avea ceva cu Vlad Plahotniuc. Dar, trebuie să recunosc, că nu o dată ne-am confruntat cu speculaţii la această temă. Persoane rău intenţionate în raport cu PDM, premeditat au făcut anumite asocieri şi au promovat falsuri în societate, dorind să ne lege cu orice preţ de numele lui Vlad Plahotniuc. Poate că şi aceasta şi-a spus cuvântul asupra rezultatului PDM şi, dacă analiza noastră va dovedi acest lucru, în continuare va trebui să acţionăm astfel încât orice asociere de acest fel, chiar şi la nivel speculativ, să nu-şi aibă efectul.

T: Unii spun că rezultatul din alegerile parlamentare anticipate înseamnă sfârşitul pentru PDM.

A.J.: Pentru că la noi în societate există percepţia eronată că, dacă un partid nu trece în Parlament, acesta e deja sfârşitul. Da, desigur ar fi fost bine ca PDM să fie acum în Parlament, dar există viaţă şi în afara Legislativului. În toate ţările se întâmplă acest lucru: partidele au perioade mai favorabile şi mai puţin favorabile şi ele alternează periodic. Acum trebuie să facem concluziile de rigoare din cele întâmplate şi să vedem ce avem de făcut în continuare pentru ca PDM să revină nu doar în Parlament, ci şi la guvernare.

T: Pe cât de posibil e acest lucru, dat fiind faptul că, în următorii ani, vom avea o dominaţie practic totală a PAS?

A.J.: Orice guvernare, la scurt timp după preluarea puterii, începe să se confrunte cu fenomenul exodului de simpatii. E ceva firesc şi se întâmplă oricărui partid, oricărei coaliţii de guvernare din orice ţară. Aceasta pentru că de regulă aşteptările alegătorilor sunt mult mai mari decât capacităţile celor ce ajung la guvernare de a le face faţă. Astfel, apare o nemulţumire oarecare la nivelul unei părţi a societăţi şi alegătorii încep să caute alternative.

Acest lucru se va întâmpla şi celor de la PAS. Iar PDM, fiind un partid de orientare pro-europeană, de rând cu lucrul cu propriul electorat, va avea grijă să ofere platforma sa celor ce se vor afla în căutare de alternative. Este foarte important să nu permitem ca opţiunea pro-est să devină din nou majoritară în Republica Moldova. Pentru aceasta trebuie să lucrăm cu electoratul pro-european, inclusiv cu cel ce ar putea să fie dezamăgit la un moment dat de PAS.

T: Ce viitor credeţi că are PDM?

A.J.: Eu sunt ferm convins că, prin muncă, prin efort continuu, prin comunicare permanentă cu oamenii, prin oferirea de soluţii viabile pentru problemele oamenilor, PDM poate redeveni în scurt una din principalele formaţiuni politice ale ţării. Îndemnul meu pentru membrii noştri de partid este să creadă în viitorul PDM şi să muncim împreună pentru ca acesta să fie unul bun şi pentru partid, şi pentru ţară. PDM a mai avut momente dificile în istoria sa şi pe toate le-a trecut cu brio. Vom trece şi de această dată peste situaţia în care suntem. Iar celor care prevestesc sfârşitul PDM, vreau să le spun că îi aşteaptă o mare dezamăgire: PDM nu e la sfârşit, ci la un nou început.

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...