[ X ]
[ X ]
Comentarii20 Iulie 2021 16:00

Analist politic: UE va avea un partener ferm și previzibil la Chișinău. România nu mai are loc în aceasta ecuație

Analistul politic român Radu Carp, referindu-se la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate, a constatat că se va constitui un nou guvern monocolor – din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS)regimul politic va fi mai apropiat unuia prezidențial, Uniunea Europeană (UE) va avea un partener ferm și previzibil la Chișinău, informează TRIBUNA.

Carp a remarcat că România nu mai are loc în aceasta ecuație. „De acum înainte, Chișinăul va dialoga direct cu Bruxelles, apelând la medierea Berlinului pentru probleme mai sensibile. Totuși, ce ar putea face România pentru a se reînsera în acest parteneriat Republica Moldova – UE? În primul rând, ar trebui sa explice datele pe care le-am prezentat. Aceasta înseamnă ca integrarea Republicii Moldova în UE este mult mai ușoară decât cea a statelor din Balcanii de Vest, pentru a nu mai face comparația cu Ucraina. Scopul nu este întoarcerea celor care lucrează în UE, ci construirea unui parteneriat solid și concret cu aceștia”, a menționat el, într-un comentariu pe Facebook.

Analistul politic a spus că, dacă s-ar da reprezentarea de 27 de deputați ai diasporei în Parlament, iar aceștia ar avea și cetățenia unui stat membru UE, ar fi mult mai ușor de prezentat argumentul potrivit căruia integrarea în UE este aproape finalizată de facto. „România mai poate face un gest concret: desemnarea doamnei Maia Sandu drept candidat la alegerile prezidențiale din 2024 de către un partid care îi poate oferi sprijin electoral în acest sens”, a adăugat el.

Expertul a subliniat că prioritatea numărul unu a noului guvern de la Chișinău este sa demareze un dialog deschis și cu oferte concrete cu diaspora europeană.

„În definitiv, fără aceasta alegerile ar fi generat un Parlament în care niciun partid nu ar fi putut forma majoritatea”, a afirmat Carp, adăugând: „Prioritatea noului guvern trebuie de asemenea sa fie depunerea cererii de aderare la UE.”

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...