[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news19 Iulie 2021 06:00

Igor Volnițchi: Nu era chiar previzibil rezultatul. La scrutinul din 11 iulie s-au întâmplat câteva lucruri interesante 

Analistul politic Igor Volnițchi, referitor la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate, a afirmat că „este o mare doză de surpriză în ceea ce s-a întâmplat”, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, probabilitatea ca Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) să ia majoritatea era în procent destul de ridicat, dar era vorba de 52-55 mandate, nimeni nu putea spune atunci că vor fi peste 60 de mandate.

„Nu era chiar previzibil acest rezultat. La acest scrutin s-au întâmplat câteva lucruri interesante. Unul dintre ele e că niciodată nu s-a manifestat atât de pragmatic acest vot util – mulți au votat pentru PAS din perspectiva utilității votului lor, deoarece sondajele nu dădeau șanse altor partide pro-europene. Sondajele au contribuit la această polarizare excesivă.

A doua explicație ar fi că, în premieră absolută, am asistat la o nouă funcție a diasporei. Diaspora de data aceasta nu s-a manifestat la doar a vota activ, ci a și influențat opțiunile de vot din țară – cei de aici fiind influențați în privința opțiunii de vot de către rudele din afara țării, spunându-le cu cine să voteze pentru ca în țară lucrurile să se schimbe și ei să revină acasă. Și mai sunt alte lucruri de menționat, dar aceste două sunt cele mai importante”, a declarat Volnițchi, în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova.

Analistul politic a subliniat că stânga, mai mult sau mai puțin, se comportă la fel în fiecare scrutin, iar decisiv e comportamentul dreptei. „Acest activism al dreptei a și determinat rezultat final al alegerilor”, a precizat el.

Totodată, Volțnichi a spus că, cu siguranță, șeful statului, Maia Sandu a avut un rol important în această campanie. „Fără asocierea cu Maia Sandu, șansele PAS ar fi fost mult mai mici”, a conchis expertul.

Cristina Gurez

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...