[ X ]
[ X ]
Comentarii14 Iulie 2021 07:00

Opinie: Odată ce caracterul pro-occidental al Moldovei sub guvernarea „galbenă” se va pronunța, o răcire a relațiilor cu Rusia pare inevitabilă

Analistul politic, Dionis Cenușa, în contextul rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, afirmă că există marele risc să se înregistreze o răcire a relațiilor Republicii Moldova cu Federația Rusă, informează TRIBUNA.

„Moldova intră într-un ciclu politic nou, în care accentul va fi pus pe reformele structurale și combaterea corupției mari, care vor permite atragerea asistenței și investițiilor din Occident. Este cert că agenda europeană va deveni mai puternică decât oricând în trecut. Succesul electoral al PAS se va solda cu o majoritate pro-UE în parlament și cu un guvern puternic ancorat în vectorul European”, a declarat el, într-o analiză publicată pe IPN.

Odată ce caracterul pro-occidental al Moldovei sub guvernarea „galbenă” se va pronunța – a mai spus Cenușa – o răcire a relațiilor cu Rusia pare inevitabilă, în mare parte din cauza deciziilor adoptate de cea din urmă.

„Retorica geopolitică din Parlament dezvoltată de opoziția pro-rusă va încerca să capitalizeze pe diviziunile geopolitice existente în societate. Anume din acest motiv, relația cu Rusia nu trebuie abandonată în niciun caz, ci din contra reparată. Având în vedere legitimitatea electorală puternică obținută de PAS, Președintele Sandu poate începe o diplomație mai fermă în direcția Moscovei, în care să predomine argumentul că Moldova vrea relații constructive cu Estul, dar cursul de integrare europeană este ireversibil și necondiționat”, a menționat analistul politic.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...