[ X ]
[ X ]
Important25 Iunie 2021 15:07

Un nou membru în Comitetul Consultativ al Serviciului Vamal

Lista membrilor Comitetului Consultativ al Serviciului Vamal a fost extinsă. Aceasta a fost completată cu încă un membru permanent – Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova, transmite TRIBUNA.

Includerea asociației a fost acceptată unanim de către toți ceilalți membri, în cadrul ședinței de astăzi a Comitetului, prezidată de Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja.

Președintele asociației a mulțumit pentru oportunitatea de a deveni membru al acestei importante platforme de comunicare dintre Serviciul Vamal și mediul de afaceri și a apreciat deschiderea autorității vamale în raport cu agenții economici.

Agenda agreată a vizat mai multe subiecte de actualitate pentru antreprenori, precum facilitarea exporturilor preferențiale, particularitățile la stabilirea caracterului originar al mărfurilor, solicitarea și eliberarea actelor permisive etc.

În special, s-a discutat despre solicitarea și eliberarea electronică a actului permisiv „Autorizația de antrepozit vamal (administrarea și gestionarea antrepozitului)”, fiind explicată procedura de obținere a acestuia prin sistemul SIA GEAP.

Participanții la reuniune au avut ocazia să adreseze întrebări și să prezinte spre examinare mai multe situații din activitatea agenților economici în vederea identificării celor mai bune soluții.

În acest context, Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja a salutat perspectiva extinderii dialogului cu comunitatea de afaceri, menționând că instituția susține și promovează activ orice demers orientat spre îmbunătățirea climatului investițional și de afaceri.

Serviciul Vamal desfășoară sistematic ședințe ale Comitetelor Consultative și la nivelul celor trei birouri vamale, ultima dintre care s-a desfășurat în data de 14 iunie curent, la Biroul vamal Nord.

Notă: Comitetul Consultativ (CC) reprezintă o platformă de comunicare cu mediul de afaceri, dar și un mecanism de consolidare a transparenței în activitatea organelor vamale. Scopul  acestuia constă în sporirea nivelului de informare în rândurile antreprenorilor privind politicile promovate de Serviciul Vamal. Actualmente, CC este constituit din 25 de membri, iar Secretariatul Comitetului este asigurat de către Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham).

Cristina Pendea

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...