[ X ]
[ X ]
Important22 Iunie 2021 15:26

Țîrdea: Medicii ar fi putut salva și mai multe vieți, dacă nu ar fi avut loc actul trădării intereselor naționale din partea unor politicieni.

Deputatul PSRM, candidat la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea a prezentat astăzi date despre modul în care, pe banii împrumutați de la donatorii occidentali, a fost realizată așa-numita „raționalizare” a spitalelor în Republica Moldova, informează TRIBUNA cu referire la un comunicat al PSRM.

Potrivit spuselor sale, reducerea paturilor la spitale a condus la scăderea numărului de medici, creșterea morbidității populației, creșterea bruscă a prețurilor medicamentelor și la acea situație critică în care s-a pomenit sistemul medical în contextul pandemiei.

Bogdan Țîrdea i-a felicitat pe lucrătorii medicali cu ocazia recentei sărbători profesionale. Deputatul a spus că ei sunt eroi adevărați, deoarece au făcut față pandemiei și au salvat zeci de mii de vieți. Deputatul a mai menționat că medicii ar fi putut salva și mai multe vieți ale pacienților, dacă nu ar fi avut loc actul trădării intereselor naționale din partea unor politicieni.

Deputatul a reamintit că la 11 iulie 2014, Republica Moldova și Banca Mondială au semnat un acord privind finanțarea proiectului ”Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”. Acordul a fost semnat de membrii partidului Maiei Sandu – Andrei Usatîi și Iurie Leancă. Proiectul de lege privind ratificarea acordului a fost aprobat de guvernele Iurie Leancă și Chiril Gaburici, din componența cărora făcea parte și Maia Sandu. Apropo, ea a participat la ambele ședințe ale Cabinetului de Miniștri și a votat pentru acest proiect. (Hotărârile nr. 707 din 28 august 2014 și nr. 62 din 6 martie 2015).

„Care este esența proiectului Băncii Mondiale de modernizare a sistemului de sănătate? Țării noastre i-au fost acordate 30,8 milioane de dolari sub forma unui credit pentru reforma medicinii, pe o perioadă de 26 de ani, adică până în 2040. Rata dobânzii din 2014 până în 2019 este de 2,5%. Din 2019 până în 2029 – 2,9%, iar în 2029-2039 – 4,6%”, a declarat el.

Bogdan Țîrdea a dat citire obiectivului proiectului, postat pe site-ul Cancelariei de Stat: ”Îmbunătățirea eficienței spitalelor, în special în Chișinău, unde există un surplus de spitale, va permite ca mai multe resurse să fie realocate la niveluri mai mici de îngrijire și în zonele rurale…”

„Adică, potrivit celor de la Banca Mondială, a existat un surplus de spitale în Chișinău!” – a subliniat Bogdan Țîrdea.

Politicianul a atras atenția asupra faptului că, în cadrul ”reformei”, au fost introduse tot felul de indicatori ai eficienței spitalelor.

”Iată unul din acei indicatori – ”adoptarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate, inclusiv măsuri de raționalizare a spitalelor”. Înțelegi care este sensul? Școlile noastre au fost ”optimizate”, iar spitalele ”raționalizate!” Sunt iraționale, lipsite de logică”, a spus deputatul.

Un alt indicator de bază este numărul de paturi.

„Banca Mondială ne-a oferit frumos 1.200 de drepturi de tragere (DST), ceea ce înseamnă aproximativ 1.715 USD pentru fiecare pat de spital lichidat!

După cum putem vedea din Acord, a existat chiar o anumită ”foaie de parcurs” pentru închiderea paturilor: în primul an erau 17 mii, în al doilea – urmau să fie 16,5 mii, în al treilea – 16 mii. În final, 2,5 mii de paturi urmau să fie lichidate în cadrul acestei ”reforme”.

Adică ni se propune să lichidăm paturile la spitale pentru bani împrumutați, pe care apoi tot noi va trebui să îi returnăm cu un procent imens!”, – a spus Bogdan Țîrdea.

El a menționat că reducerea paturilor înseamnă reducerea personalului medical și a medicilor, apoi – și a spitalelor. 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...