[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important7 Iunie 2021 14:54

(INTERVIU) Igor Dodon: Majoritatea cetățenilor așteaptă salvarea Moldovei și ridicarea țării din genunchi, pentru a o face din nou prosperă

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), în cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, s-a referit la campania electorală a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, activitatea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar şi la posibile situaţii postelectorale.

TRIBUNA: Dle Dodon, i-aţi surprins pe mulţi atunci când aţi decis să mergeţi împreună cu comuniştii în aceste alegeri. Argumentele dvs. în favoarea blocului electoral al comuniştilor şi socialiştilor, le ştim. Dar ce nu se ştie încă despre acest bloc? Ce se ascunde în culise?

Igor Dodon: Ceea ce poate nu s-a înțeles de unii este că blocul acesta nu este pur și simplu o alianță politică, dar este o reunire a electoratului de stânga. Acesta a fost scopul nostru de bază – să oferim electoratului de stânga o platformă politică unică, în care să se regăsească toți. Prin acest bloc, cred că, vom reuși să unim oamenii, iar acest lucru nu-l facem doar pentru alegeri, dar construim o stângă politică pe termen lung, care va guverna începând cu luna iulie și o va face eficient.

Acesta este și motivul pentru care formarea acestui bloc a creat o uriașă panică în rândul partidelor de dreapta și au început să lanseze speculații, în realitate ei foarte bine înțeleg că noi vom reuși ceea ce ei nu au reușit niciodată, să unim oamenii. Partidele de dreapta niciodată nu vor putea lua astfel de decizii politice mature, să-și unească partidele pentru a unii oamenii. Eu și domnul Voronin am reușit să facem asta, chiar după o perioadă lungă de lipsă de comunicare, am decis să ne unim forțele pentru a da o viitoare guvernare cu adevărat puternică. Cred că ăsta e cel mai important lucru de subliniat, noi nu am făcut acest bloc pentru alegeri, dar pentru a guverna împreună, cu un proiect social comun, orientat spre nevoile reale ale oamenilor, spre urmărirea intereselor țării. Majoritatea cetățenilor așteaptă salvarea Moldovei și ridicarea țării din genunchi, pentru a o face din nou prosperă. Iar pentru asta amândoi am avut puterea de a întoarce foaia și a construi un drum nou pentru Moldova.

T: La ce interese ale ţării vă referiţi? Poate e vorba mai degrabă de interese de partid?

I.D.: Dacă era vorba de interese de partid, credeţi-mă că blocul acesta nu exista. Pe noi, socialiştii, în aceste alegeri ne interesează nu doar să ne plasăm pe primul loc, cum a fost în precedentele două scrutine parlamentare, ci să putem guverna cât mai eficient. Noi nu vrem puterea de dragul puterii, nu o vrem numai pentru noi, de aceea demonstrăm deja prin formarea acestui bloc electoral că suntem gata să împărțim puterea, că pe primul plan punem eficiența, nu interesele de partid.

Din păcate, în Republica Moldova, avem multe partide, dar sunt foarte puține partide autentice, așa cum sunt PSRM și PCRM. Vedeți pe dreapta vreun partid autentic, care să nu fie satelitul cuiva sau condus din exterior? Dreapta politică nu mai există demult în Moldova, acolo avem doar niște marionete care fac ce li se spune, uită complet de interese naționale, patriotism, tradițiile noastre etc. Mi-aș fi dorit ca pe dreapta să avem măcar un partid moldovenesc, care să fie niște oponenți veritabili pentru partidele de stânga, să avem o dezbatere reală, nu una cu marionete și fundații străine, preocupate doar de geopolitică, nu de viața reală a moldovenilor.

T: Ştim că aţi început deja campania electorală în teritoriu. Cum reacţionează oamenii la tandemul socialiştilor cu comuniştii?

I.D.: Oamenii au înțeles sensul simplu și real al acestui bloc, acela prin care socialiștii și comuniștii încearcă să se completeze și să facă o echipă unită, mare și puternică, așa cum este electoratul nostru de stânga. M-am bucurat să constat că oamenii nu au căzut pradă manipulărilor lansate de partidele de dreapta, nu au crezut în campania de denigrare masivă lansată de acestea. Am fost împreună cu domnul Voronin în teritoriu, oamenii au avut posibilitatea să pună întrebări, să vină cu propuneri și au văzut la aceste întâlniri că acest bloc a fost creat pentru ei.

T: Cu ce alte idei veţi merge în alegeri pe lângă cea enunţată deja – salvarea ţării?   

I.D.: Noi nu mergem în această campanie cu idei electorale fanteziste, populisme, false promisiuni, mergem la oameni în primul rând să vorbim cu ei și să-i ascultăm, să construim prin aceste întâlniri viitorul program de guvernare, unul care să fie bazat cu adevărat pe nevoile lor. Oamenii știu că pe timpul guvernării comuniste, cât şi în perioada în care responsabili de administrarea treburilor publice au fost socialiştii, lucrurile au mers într-o direcţie corectă. Spre deosebire de aşa-zişii pro-europeni, pe timpul comuniştilor şi al socialiştilor, nu s-au furat bănci, nu s-au concesionat aeroporturi, nu s-au întâmplat multe alte lucruri urâte, din cauza cărora suntem în situația de a veni cu un plan de salvare a țării.

Mesajul nostru principal de campanie va fi mesajul oamenilor, un mesaj simplu, legat de realitatea în care trăiesc ei, nu de realitatea paralelă pe care le-o prezintă partidele de dreapta ca să ajungă la guvernare, ca apoi să mai poată fura niște bănci sau pur și simplu să ne vândă pe nimic unor forțe externe interesate de poziția strategică a țării noastre, nu de viața moldovenilor.

T: Totuși, țara noastră are nevoie de aceste forțe externe, de ajutor extern pentru dezvoltare. Recent a fost anunțată o sumă importantă de bani de la europeni pentru următorii 3 ani. Ce credeți despre acest suport?

I.D.: Cred că era mai bine să fie anunțați acești bani după campania electorală, așa era și corect, nu la începutul ei, astfel încât acest ajutor să aibă impact la oameni și să nu fie politizat. Pentru că, din păcate, asta e problema cu aceste ajutoare, politizarea excesivă.

Știți ce spun moldovenii în teritoriu când le vorbim de asistență externă? Ne amintesc despre câte sute de milioane de dolari s-a vorbit în acești ani și cât de puțin s-a schimbat viața lor după ce o parte din acești bani au venit. Pentru că mulți bani s-au furat în diferite forme de partidele de dreapta care vor acum să revină la putere sau pur să simplu au fost risipiți pe proiecte care nu avea nici o legătură cu nevoile oamenilor. Faceți dvs. un sondaj în teritoriu și cereți oamenilor să vă spună pe ce s-au dus banii din asistența externă și o să vedeți că se confirmă ce v-am spus mai devreme.

Iar asta e rău și pentru finanțatorii noștri externi, care vor ca banii lor să producă efecte la oameni, nu să fie risipiți cum s-a întâmplat în trecut. Dar, din păcate, unii dintre ei au fost prea creduli, au dat cecuri în alb guvernărilor de dreapta, le-au dat bani fără condiții clare și supraveghere, iar azi avem ce avem.

Noi suntem recunoscători pentru orice ajutor oferit țării noastre, atunci când este direcționat în interesul cetățenilor, nu mascat în scopul unor partide, atunci când este sincer și fără capcane în care să ne prindem și pe urmă să regretăm mult. Bineînțeles, țara noastră are nevoie de sprijin, inclusiv financiar. Dar trebuie să vedem atent și care sunt condiționalitățile, pentru că s-au anunțat că vor fi anumite condiții, dar n-au fost enumerate toate. Noi știm că erau pregătiți mulți bani pentru a promova așa-numita reformă administrativ-teritorială, care ar duce la dispariția până la două treimi din sate și se s-ar lichida raioanele. Iar banii se vor duce la diferite ONG-uri și instituții media, apoi consultanți străini și locali, care să consume acești bani. Dar ce are poporul din aceasta? Lăsăm sate ruinate în urmă pentru ca să prospere unele ONG-uri și instituții media? Noi suntem categoric împotriva lichidării raioanelor și a primăriilor. O altă condiție pentru finanțarea externă ar fi majorarea vârstei de pensionare. Noi anul trecut am micșorat vârsta de pensionare, acum PAS și președintele țării vor să o majoreze din nou. Orice alte condiționalități mai sunt? Să distrugem toți producătorii autohtoni, ca să facem loc pe piața noastră produselor de import? Noi suntem pentru protejarea producătorului autohton, ca să dezvoltăm industria moldovenească, să modernizăm agricultură, să creăm noi locuri de muncă bine plătite. Ori ne vor condiționa acești bani cu dreptul de a cumpăra pământurile agricole de către străini? Și în această privință noi suntem categoric împotrivă, pentru că aceasta este resursa noastră cea mai de preț.

Credeți că toate acestea sunt doar niște invenții electorale? Atunci vă propun să ne amintim de anumite reforme, pe care le-au finanțat din greu din exterior. Așa numitul „proiect Pământ” din anii ‘90, care a fost poreclit în popor `proiectul mormânt”, finanțat din greu de peste hotare, a dus la distrugerea agriculturii. Să vă amintesc cine a finanțat lichidarea raioanelor și trecerea la județe? Dar care a fost prețul social pe care l-au plătit cetățenii noștri din satele și raioanele țării? Dar închiderea școlilor, numită de Maia Sandu în perioada când conducea ministerul Educației, `proces de optimizare”, cine l-a promovat, inclusiv prin finanțare externă?

Mai există informații că, printre condiționalități externe ar fi posibile înghețări de salarii pentru angajații în sistemul bugetar și chiar posibile tăieri ale salariilor bugetare. Prin astfel de măsuri draconice au trecut și vecinii noștri, România, dar și Grecia. Așa că trebuie să fim foarte atenți ca, pentru niște milioane, să nu distrugem întreaga noastră țară.

Cred că este nevoie de mai multă transparență în gestionarea acestor ajutoare, mai puțin populism și politizare, mai util ar fi să fie ascultați oamenii ce nevoi au și în ele să se investească. Nu partidele trebuie să indice ce proiecte să fie finanțate, dar oamenii, cei care ar trebui să fie beneficiarii reali. Partidele nu au ce căuta în direcționarea acestui proces, așa cum s-a întâmplat până acum, dacă vrem o gestionare eficientă a acestor bani. Și dacă banii aceștia sunt într-adevăr pentru oameni, nu pentru sprijinirea unor politicieni sau a unor partide. Iată aici, la fel ca majoritatea cetățenilor, am și eu multe semne de întrebare.

Noi suntem pentru o colaborare externă care să fie strict orientată spre interesul oamenilor, așa încât ei să nu mai vadă doar la știri cum se flutură sute de milioane și se taie panglica, în timp ce în viața lor nimic nu se schimbă. Avem soluții să facem mult mai eficientă această finanțare externă, un lucru care va fi benefic atât pentru oameni, cât și pentru finanțatorii noștri externi.

T: Pe cine consideraţi cel mai mare pericol pentru Dvs. în această campanie electorală?  

I.D.: Dacă e să vorbim de pericole, văd un pericol foarte mare în dezintegrarea țării, în pierderea independenței și integrității noastre ca stat, sunt prea multe partide pe dreapta care se întrec acum în a ne scoate țara la licitație, pentru niște interese politicianiste mărunte. Dacă aceste partide ajung la putere, din suveranitatea Moldovei va rămâne doar amintirea. Nu simt personal vreun pericol, dar cred că sunt provocări importante, pentru că în această campanie trebuie să reușim să ajungem la cât mai mulți oameni și să-i putem asculta, să le spunem ce soluții avem.

T: Dar nu vi se pare că astfel de declaraţii vă îngustează spaţiul de manevră în perioada post electorală? Vor mai dori cei vizaţi de declaraţiile dvs. să se aşeze la masa de negocieri după alegeri?

I.D.: Noi nu facem manevre și nu avem planuri ascunse pentru perioada postelectorală. Sperăm să nu fim în situația de a avea negocieri, avem toate șansele să formăm o guvernare de stânga fără să colaborăm cu partidele marionetă de dreapta. Mare problemă a negocierilor cu partidele de dreapta e că nu discuți cu stăpânul sau finanțatorul, dar cu marionetele, iar ele nu decid nimic. Dacă vom fi în situația de a negocia, vom încerca în primul rând să identificăm proprietarii reali ai partidelor de dreapta și să vedem care sunt interesele lor reale. Dar sper să nu fim în situația să negociem cu cei care încearcă să ne distrugă identitatea națională și tratează Republica Moldova ca pe un petec de pământ, nu ca pe un loc în care trăiesc oameni.

T: Dar probabilitatea ca blocul dvs. sau oricare altă forţă politică să preia puterea de sine stătător e mică. Oricum partidele ce vor accede în Parlament vor trebui să se aşeze după alegeri la masa de negocieri.

I.D.: Eu sunt optimist, dar în același timp realist. Pentru că înțeleg ce sprijin financiar și logistic uriaș au partidele de dreapta din afară, dar chiar și așa sunt optimist că vom guverna singuri pentru că noi ne bazăm pe sprijinul oamenilor din Moldova, un sprijin care poate bate orice resursă financiară. Ne așteptăm la diferite metode de a fi fraudate alegerile, pentru că unii se tem tare ca socialiștii și comuniștii să nu preia puterea, sunt gata să facă multe mizerii pentru asta. Dar și noi suntem gata să mobilizăm oamenii, o resursă mult mai importantă decât toate instrumentele lor de manipulare.

T: Totuși, există o anumită dispoziție a oamenilor spre schimbare, vor fețe noi, modalități noi de a face politică, asta ar putea să vă dea peste cap optimismul…

I.D.: Și cine sunt fețele noi? Cei care provin din PLDM și au guvernat când s-au furat băncile și s-a distrus țara? Ce modalitate nouă de a face politică pot aduce ei? Vor aduce o nouă dezamăgire uriașă, așa cum au adus de fiecare dată partidele de dreapta, numai că tot timpul asta s-a făcut cu un preț uriaș plătit de populație, după fiecare dintre guvernările partidelor de dreapta oamenii au plătit din buzunarul lor pagubele.

Înțeleg bine dorința de schimbare, toți vrem să schimbăm câte ceva în viață, dar de obicei o facem atunci când putem înlocui cu ceva nou, nu cu ceva ce deja ne-a distrus viața în repetate rânduri. Partidele de dreapta au guvernat 10 ani și sunt cauza pentru care Moldova a fost făcută de râs în toată lumea prin modul în care guvernanții de dreapta furau banii cetățenilor din bănci, sunt cauza pentru care moldovenii plătesc bani grei pentru a acoperi găuri, în loc să folosească acești bani pentru traiul lor mai bun. Marea schimbare promisă e doar o nouă mare amăgire.

Avem deja 6 luni de la „marea schimbare” începută la Președinție, care are ca efect haosul, creșteri de prețuri uriașe, cheltuieli enorme pe vizite externe și ședințe foto în afara țării. E clar ce schimbare vor să facă ei și mai departe, o schimbare în interesul lor, nu al cetățenilor.

T: Și oamenii ce să mai înțeleagă, cu cine să voteze? La rândul dvs. sunteți acuzat de toate relele de cei de pe dreapta.

I.D.: Cred că oamenii trebuie, în primul rând, să nu se mai lase amăgiți, ca să evite o nouă dezamăgire. Apoi cred că trebuie să voteze cu cei care propun un model de administrare bazat pe nevoile lor, nu pe interese geopolitice, externe. Oamenii dau un vot pentru 4 ani, de aceea cred că e foarte important să înțeleagă că partidele de dreapta vor produce dezamăgirea repede, în câteva luni, așa cum a fost și în trecut, dar va fi prea târziu să se mai facă ceva, oamenii vor fi nevoiți să trăiască 4 ani în această dezamăgire, să privească certurile și modelul AIE de-a face politică, prin circ, scandal, luptă de orgolii și furturi.

Mai cred că oamenii ar trebui să conștientizeze că schimbarea nu poate fi făcută de niște politicieni care cunosc doar realitățile din Chișinău, dar nu înțeleg nimic din viața reală din teritoriu, nu înțeleg problemele reale ale oamenilor. Așadar, cred că, în primul rând, trebuie renunțat la acest fals mit al schimbării, care este doar un truc populist ieftin, privită situația cu maxim de realism.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Credeți că sunt necesare remanieri în Guvern?

    View Results

    Loading ... Loading ...