[ X ]
[ X ]
Important15 Mai 2021 07:00

Analist politic: Prezența Natei Albot în topul listei PAS indică două lucruri importante

La fel ca și în cazul prezidențialelor din 2020, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) mizează pe diaspora. Evident atragerea celor peste 250 mii de votanți, care au susținut-o pe Maia Sandu în turul doi, ar ajuta foarte mult PAS. Declarația a fost făcută de analistul politic Dionis Cenușă, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, ca să-și mărească șansele de atragere a votanților din diaspora PAS a decis să o adaoge în topul listei sale pe Natalia Albot, care are circa 80 mii de urmăritori pe Instagram, la care se adaugă zecile de mii în alte rețele.

„Ca și alte persoane din diaspora, Nata Albot niciodată nu a ascuns că o susține pe Maia Sandu, fiind un critic acerb al PSRM-ului. Prin această participare la alegeri, pe lista PAS, Nata va face tranziția de la activism civic politic la unul strict politic. Acest caz indică două lucruri importante: 1) reprezentanții din diaspora situată în Occident vor să se manifeste în politică nu doar în domeniul civic; 2) aceste parlamentare pot genera cea mai activă participare a diasporei în istoria alegerilor parlamentare moldovenești”, a subliniat el, într-o analiză publicată pe Facebook.

Cenușă a menționat că, astfel, reprezentanții din diaspora aspiră la un rol mai mare decât voluntariat politic în favoarea partidului favorabil. „Ocuparea unui rol mai proeminent și direct în politică explică o încredere în sine a anumitor reprezentanți din diaspora. Totodată, acest lucru vine aparent să completeze capacitățile PAS de a mobiliza diaspora prin alte modalități, cum ar fi transferul de imagine de la Președintele Sandu. În ultimele 5 luni, Președinția a făcut efort pentru a ține activ interesul diasporei prin întâlniri online etc.”, a constatat expertul, adăugând: „

Accentul pus pe diaspora vine și ca un răspuns la mobilizarea forțelor politice pe stânga eșichierului politic. Urmează sa vedem dacă strategia PAS în raport cu diaspora va aduce efectul scontat sau nu”.

 

Cristina Gurez

 

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...