[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news27 Aprilie 2021 07:00

Corneliu Furculiță - despre discuția cu Igor Grosu, situația de la Curtea Constituțională și negocierile privind anticipatele

Corneliu Furculiță, șeful fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în Parlament, a declarat că a avut o întâlnire cu Igor Grosu, președinte interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, și au convenit să demareze discuții cu privire la organizarea alegerilor parlamentare anticipate, informează TRIBUNA.

„Încă de joi (n.r. – 22 aprilie 2021) am avut o întâlnire am avut cu domnul Igor Grosu și am convenit să demarăm un ciclu de consultări privitor la declanșarea alegerilor anticipate. Pasul făcut de Parlament la 23 aprilie e politico-juridic, care are la bază Declarația de uzurpare a puterii de către Curtea Constituțională, iar apoi a urmat demiterea Domnicăi Manole și crearea unei Comisii care se va ocupa de reforma constituțională. Colegii de la PAS au foarte multe posibilități de a se adresa – am văzut că s-au adresat deja Curții Constituționale, sunt și doritori care s-au adresat Procuraturii…”, a menționat el, într-un interviu pentru Europa Liberă, referindu-se la cele mai recente evenimente din politica autohtonă.

Furculiță a spus că reacția colegilor săi de la PAS o consideră emotivă. „Fac un apel public, și pe această cale, către domnul Igor Grosu – să demarăm consultări privind declanșarea alegerilor”. „Suntem deschiși să discutăm inclusiv data alegerilor, actele necesare pentru desfășurare și resursele financiare, or acestea trebuie găsite”, a adăugat politicianul, precizând că negocierile pot fi și publice, cu participarea unor ambasadori sau în alt format.

Fruntașul PSRM, cu referire la cererea depusă de deputații PAS la Procuratură, a spus că deputații au imunitate parlamentară și, de facto, nu poartă răspundere penală pentru voturi, hotărâri.

„Pentru PSRM a contat să fie respectată Constituția. Decizia Curții Constituționale privind dizolvarea Parlamentului a fost o încălcare, pentru că există o majoritate care are un candidat la funcția de Prim-ministru, acest lucru a fost demonstrat inclusiv prin adoptarea Declarației privind uzurparea puterii de către Curtea Constituțională. Da, suntem criticați, dar există riscul și pe viitor… dacă nu-i va plăcea cuiva rezultatul anticipatelor, atunci riscăm să intrăm în aceeași situație până îi va conveni rezultatul. Intrăm într-un câmp periculos, anticonstituțional. Noi am dat un semnal că există posibilități de a atenționa judecătorii ca să se ghideze de Constituție”, a subliniat el.

Corneliu Furculiță a mai spus că nu înțelege de ce PAS cheamă oamenii la proteste în fața Curții. „Unde s-au văzut atacuri asupra Curții?”, a întrebat politicianul.

„Deznodământul trebuie să fie decis doar pe care juridică. Repet, Parlamentul a făcut un act politico-juridic”, a conchis socialistul.

 

Cristina Gurez

 

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...