[ X ]
[ X ]
Important11 Aprilie 2021 12:00

Analiza Marianei Durleșteanu privind prezidențialele din 2020: Moldovenii iarăși și-au legat speranțele de cei care se pricep să promită soarele și luna

Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, fost candidat propus la funcția de Prim-ministru, e de părere că votul acordat de cetățeni la alegerile prezidențiale din 2020 a fost de „protest”, informează TRIBUNA.

Astfel, pe Facebook, Durleșteanu a venit cu unele concluzii personale privind votul de anul trecut:

„Cetățenii și-au exprimat voința spre schimbarea principială a sistemului politic existent. Diaspora s-a mobilizat la maxim pentru a face schimbarea până la capăt, de a readuce Moldova la statul de drept, pedepsirea corupților și lansarea unor reforme concrete în domeniu sanitar, social, economic pentru a oferi o bunăstare durabilă cetățenilor.

Alegerile din 2020 au fost corecte și libere, organizate de un Guvern funcțional care a reușit, chiar și în pandemie, să asigure accesul la urnele de vot.

Am văzut, cu părere de rău, și divizări în cadrul fracțiunilor politice în actualul Parlament, transfugi și aranjamente în folosul politicului, dar nu și a cetățenilor. Am văzut o continuare a mimării reformelor în sistemul judecătoresc și o evidentă lipsă de dorință din partea politicienilor de a efectua schimbări reale în acest sistem putred. Vorbesc de politicienii mai vechi, dar și cei aparent noi, care strigau și strigă despre lupta cu corupția, despre stat de drept. Aceste strigăte, însă, reprezintă doar lozinci populiste, fără continuitate și acțiuni. S-a ajuns la situația în care, politicienii mimează lupta cu corupția, funcționarii mimează reforme în instituțiile statului, iar sistemul vicios și defectuos rămâne intact. Schemele, mituirea, cumătrismul și fărădelegile în continuare înfloresc. Am văzut cum Moldova în ultimele 3 luni a intrat în criză instituțională și politică, tocmai în momentul când era și este nevoie de maximă consolidare a societății pentru a face față pandemiei COVID și problemelor de ordin social și economic”.

„Această criză este creată intenționat de politicieni preocupați de propriul rating, de numărul mandatelor în parlament, dar nu și de interesele statului”, a subliniat ea.

Fosta ministră a mai spus că victimele haosului din țară, așa cum a devenit o tradiție, sunt cetățenii. „Moldovenii iarăși și-au legat speranțele de cei ce se pricep foarte bine să vorbească frumos, să promită soarele și luna de pe cer, dar nu prea se descurcă la lucruri practice”, a conchis ea.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...