[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important7 Martie 2021 10:00

TOP-5 cărți lansate de politicieni în 2020

Anul 2020 a fost unul deosebit din mai multe puncte de vedere, iar un aspect pozitiv e faptul că în Republica Moldova au fost lansate mai multe cărți, inclusiv semnate de politicieni, ambasadori, foști deputați. Astfel, TRIBUNA vine de această dată cu un top al 5 cărți lansate în 2020.

1.Oleg Serebrian – „Rusia la răspântie. Geoistorie, geocultură și geopolitică”

Oleg Serebrian, Ambasador al Republicii Moldova în Germania, scriitor, istoric, politolog și diplomat, a lansat cartea „Rusia la răspântie. Geoistorie, geocultură și geopolitică” la 11 februarie 2020, la Chișinău. Cartea a apărut în două ediții (ediția I: 2014, ediția a II-a, revăzută și actualizată: 2019) în colecția Cartier istoric, coordonată de deputatul Virgil Pâslariuc. Autorul spune despre cartea sa că: „Rusia întotdeauna a fost la o răspântie de drumuri, o fatalitate derivată din geografie – periferie a Europei, periferie a Asiei și totodată centru al Eurasiei –, dar niciodată în decursul celor aproape 12 secole de istorie rusă povara alegerii căii potrivite n-a fost atât de grea ca la acest început de mileniu”.

2.Igor Munteanu – „Idei Politice și Clivaje Ideologice”

Igor Munteanu, deputat al Fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, diplomat, a lansat, la 17 noiembrie 2020, la Chișinău, cartea „Idei Politice și Clivaje Ideologice”, pe care a scris-o odată cu începutul pandemiei de COVID-19. Cartea este din domeniul politologie și a fost editată de Cartier. Volumul cuprinde o colecție de teorii și tehnici esențiale pentru înțelegerea fenomenului de analiză a politicilor publice – ca disciplină de studiu, dar și ca instrument de rezolvare a problemelor politice de zi cu zi.

3.Vasile Bumacov – „Blat to Billions”

Vasile Bumacov, fost ministru al Agriculturii și Industriei din Republica Moldova, fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Japonia, a lansat cartea „Blat to Billions” (n.r. – De la blat la furt de miliarde) scrisă în limba engleză, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în data de 4 noiembrie 2020. Cartea a fost scrisă la Tokyo, timp de doi ani, fiind Ambasador. Autorul, prin lucrarea sa, încearcă să reabiliteze „imaginea negativă a Republicii Moldova, cauzată de guvernările corupte, care s-au aflat la putere în anii de independenţă a statului”. În cele 500 de pagini, autorul descrie multe întâmplări din viaţa petrecută în perioada sovietică şi cea care a urmat, explică cum s-a creat cetăţeanul homo-sovieticus şi schimbările care au loc loc în societate şi în mentalitatea celor neinformaţi şi influenţabili. Vasile Bumacov povesteşte despre copilăria lui, despre părinţii şi buneii săi, care au refuzat să devină bolşevici sau să întocmească liste ale celor care urmau să fie deportaţi.

4.Bogdan Țîrdea – „Societatea civilă în Republica Moldova. Sponsori, ONGcrație, războaie culturale”

Bogdan Țîrdea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, analist, a lansat cartea „Societatea civilă în Republica Moldova. Sponsori, ONGcrație, războaie culturale”, la 21 octombrie 2020. Cartea este grupată în opt capitole, are 795 de pagini și peste 1400 de referințe bibliografice. Lucrarea, la baza căreia stă o bibliografie impunătoare, reflectă „activitatea în creștere pe teritoriul Republicii Moldova a unei rețele de ONG-uri și mass-media, finanțate din exterior, cu o imixtiune puternică în treburile interne ale țării”.

5.Iurie Colesnic – „Chișinăul de ieri și de azi”

Iurie Colesnic, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova 2009-2010, istoric literar și scriitor, a lansat cartea „Chișinăul de ieri și de azi”, apărută la editura Print-Caro. Lansarea a avut loc la data de 29 octombrie 2020, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Lucrarea cuprinde fotografii și date istorice despre construcțiile, edificiile și monumentele din Chișinău. Pe parcursul timpului unele din ele s-au pierdut, fiind demolate prin indiferență și iresponsabilitate, altele continuă să existe fiind clasate ca monumente de arhitectură, istorie și artă.

Notă: Ordinea în clasament e aleatorie.

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...