[ X ]
[ X ]
Important7 Martie 2021 14:00

Omul săptămânii: Igor Dodon – președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Săptămâna aceasta a debutat cu pașii anunțați de președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, pentru a scoate țara din actuala criză politică, și a continuat cu o serii de conferințe, ședințe, poziții și declarații ale reprezentanților formațiunii pe care o conduce.

Politicianul a comunicat, chiar în dimineața zile de luni, că PSRM va continua consultările cu partidele parlamentare pentru a identifica soluții la criza politică și îi cere șefului statului să iasă din izolare și semneze, până cel târziu la 9 martie, decretul de desemnare a candidatului la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară.

Totodată, liderul PSRM a spus că partidul pentru a treia oară invită partidele parlamentare și Președinția la dialog.

„Noi suntem gata să discutăm orice. Suntem gata să discutăm cu majoritatea parlamentară acest candidat pe care îl susținem, suntem gata să discutăm alt candidat. Trebuie să luăm o decizie comună, să dăm dovadă de maturitate politică, ceea ce se întâmplă acum este foarte și foarte periculos pentru Republica Moldova. Nu poți merge împotriva Constituției’, a declarat Dodon, într-o conferință de presă.

În aceeași zi, el a prezidat și ședința grupului de lucru în chestiunea legată de adoptarea Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, în cadrul căreia s-a luat decizia de a elabora un nou proiect de lege.

La 2 martie curent, în Ziua comemorării celor căzuţi în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, deputați ai Parlamentului din partea Partidului Socialiștilor, consilieri municipali, activiști ai PSRM și „Garda Tânără”, în frunte cu liderul PSRM, Igor Dodon și speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi, au depus flori pe podul de pe Nistru, au adus un omagiu victimelor.

Tot în această săptămână, de Ziua Mondială a Auzului, președintele PSRM a anunțat că, în acest an, în cadrul proiectului „Salvăm copiii din lumea tăcerii”, lansat la inițiativa sa, alți 10 copii vor avea șansa de a auzi pentru prima dată lumea din jur.

E de menționat că, partidul pe care-l conduce în această săptămână a anunțat că: exclude scenariul de a iniția un referendum de demitere a șefului statului; va insista pe legea privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică și și-a expus poziția cu privire la vaccinare, subliniind că „trebuie să ne unim și să acceptăm absolut toate vaccinurile care vin în țară prin donații”; va continua să contribuie la îmbunătățirea vieții în Chișinău etc.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățământ, din 1997 până în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de vice-ministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 până în 2016 a fost Preşedinte al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2016 a fost ales Preşedinte al RM și a deținut mandatul în perioada 23 decembrie 2016 – 25 decembrie 2020. La 30 decembrie 2020 a revenit în fruntea PSRM.

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...