[ X ]
[ X ]
Important6 Martie 2021 13:00

(INTERVIU) Ian Lisnevschi: Anul politic 2021 va fi de zeci de ori mai complicat decât anul precedent

Interviu cu Ian Lisnevschi, Directorul companiei „Intellect Group”

Cum a fost anul 2020 din punctul de vedere al unui consultant politic ca Dvs.?

Anul 2020 a fost un an complicat în diferite domenii, inclusiv și în domeniul consultărilor politice. De această dată pandemia a afectat nu doar sănătatea oamenilor, provocând criză economică, dar a afectat și modul de viață, starea socială și politica internă și externă a țărilor. A fost necesar rapid și eficient de reacționat într-o situație necunoscută de criză. A fost o încercare grea pentru toți, care continuă să testeze puterea societății, a țărilor și a afacerilor. Prima parte a anului Compania „Intellect Group” a replanificat strategii politice, strategii guvernamentale pe plan intern și extern, în contextul unei situații de criză care se schimbă rapid în lume.

Ce v-a surprins în politica din Republica Moldova în 2020?

În viața politică a surprins rapiditatea schimbării situației și rezistența politicii moldovenești în fața fenomenului pandemiei, care a afectat politica multor țări europene mai dezvoltate, dar care nu au rezistat presiunii psihologice a societății. Isteria în masă este un fenomen slab studiat, iar consecințele pot fi destul de grave.

Ce lecții credeți că a oferit anul politic 2020?

Anul 2020 a oferit o bună lecție – chiar atunci când ne pare că ținem totul sub control și suntem pregătiți de orice situație, sunt posibile surprize neplăcute, ce pot răsturna și schimba modul de viață în doar câteva zile. Țările și companiile care se orientau spre activitate în situații de criză cu mult mai ușor au rezistat crizei pandemice, spre deosebire de acele țări și companii care s-au pregătit strategic pentru anumite scenarii.

Dar pentru compania pe care o conduceți cum a fost anul?

Anul 2020 a fost marcat în sociologia și politologia moldovenească printr-un eveniment simbolic. Pentru prima dată în istoria contemporană a Republicii Moldova la alegerile prezidențiale a fost realizat sondajul cetățenilor la ieșirea din secțiile de votare – EXIT-POLL.

Două echipe de tineri ambițioși – compania de consultanță „Intellect Group” și Asociația obștească „SPERO”, și-au asumat răspunderea de a realiza una dintre cele mai complexe cercetări socio-politice din domeniul științelor umanistice aplicate. Studiul a fost realizat cu forțele proprii și cu sprijinul resurselor locale.

EXIT-POLL 2020 face parte dintre proiectele noastre ambițioase. Lipsa cercetărilor sociologice de acest tip în Moldova a stopat dezvoltarea sociologiei politice din țară timp de zeci de ani. Grație perseverenței, gândirii neordinare și strategice a echipei noastre, istoria Republicii Moldova conține rezultatele primului EXIT-POLL, care au coincis cu rezultatele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale. Astăzi „Intellect Group” are dreptul deplin să afirme că este o companie de consultanță de succes din țară, apreciată și pe piața internațională.

Ce servicii au solicitat politicienii cel mai des în 2020?

Activitatea de bază a companiei „Intellect Group” ține de consultanță politică, cercetare în științe socio-umaniste, PR și dezvoltarea imaginii politice. Din momentul fondării până în prezent „Intellect Group” consultă anual în medie doi concurenți din cadrul campaniilor politice din țară, precum și intensifică relațiile de colaborare la nivel internațional, având o experiență politică solidă și conlucrând cu zeci de experți internaționali din Austria, Germania, Rusia, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Belarus, România etc.

Din alt punct de vedere, 2020 a fost un an revoluționar pentru serviciile de consultanţă politică. Au fost solicitate şi aplicate multe servicii şi tehnologii politice, nu noi pentru lume, dar noi şi importante pentru politicienii din R. Moldova. Foarte mulţi au văzut cum, având o echipă de specialişti, informaţie şi cercetări, poţi obţine rezultate imposibile și menține situația sub control.

Dacă în 2019 doar o parte dintre politicieni au ieșit din zona de confort, 2020 i-a scos practic pe toți de acolo. Din start toți politicieni au făcut greșeli strategice, unele vor fi uitate de societate și chiar iertate, însă important este ca politicienii să facă concluzii corecte și să nu le repete, pentru că anul 2021 va fi cu mult mai complicat politic pentru toți.

Practic toate instituțiile de stat, organizațiile și politicienii au înțeles importanţa şi necesitatea companiilor de consultanţă, şi nu doar pentru un singur serviciu, ci pentru un pachet amplu. Departamentele companiei „Intellect Group” pot activa în mod independent unul de altul, însă în momentul când serviciile sunt combinate pentru un plan strategic concret, putem vorbi de un rezultat eficient.

Analizele, cercetările sociale, economice, psihologice, lucrul şi modul prelucrării informației sunt servicii de perspectivă. Acestea ne permit să prestăm servicii nu doar clienţilor politici, ci şi celor dependenţi de situaţia politică internă sau externă.

Cum evoluează piața consultanței politice din Moldova?

La moment compania „Intellect Group” este interesată de evoluție nu doar pe piața din Moldova, dar și la nivel extern. În acest moment colaborăm cu 15 experți și 5 companii externe, cu o experiență bogată în domeniul consultării politice, sociologie, politologie, conflictologie etc.

Cu toate problemele pandemice, am reușit realizarea platformelor științifice de colaborare în țările vecine: România, Ucraina, în țările europene: Austria, Germania, România, în țările CSI: Federația Rusă, Belarus. Iar la finele anului 2020 stabilim o nouă platformă de colaborare cu companiile de consultanță din SUA și Turcia. Anume companiile de consultanță bazate pe știință au posibilitatea de a revoluționa consultanța politică internă.

Ce direcții de activitate le considerați de perspectivă?

Cred că, în mod deosebit, vor ieși în prim plan serviciile ce țin de posibilitatea de a activa în condiții de criză, elaborarea și adoptarea strategiilor politice flexibile și rezistente la situații de criză. Acest lucru practic este imposibil fără analiza permanentă a situației, fără cercetări ce vor oferi răspunsuri la întrebări ce vor apărea pe viitor.

Cum credeți că va fi anul politic 2021?

Anul politic 2021 va fi de zeci de ori mai complicat decât anul precedent, acest lucru se datorează unei serii de evenimente de criză din 2020. Foarte puțin în anul curent s-a pus accent pe analiza situației și metodele de micșorare a pagubelor efectelor negative ale crizei. Acest lucru s-a produs nu doar din cauza lipsei de timp, dar și din cauza incapacității jucătorilor politici și a societății de a se uni în jurul problemei sau crizei mondiale. Tot ce se va întâmpla în Republica Moldova – demisia Guvernului, alegeri anticipate, formarea coalițiilor și jocurile politice, va fi afectat de aceste probleme globale. Republica Moldova a arătat în 2020 posibilitatea de a rezista efectelor negative. Sper că vom învăța în 2021 să păstrăm nu distanța socială, ci fizică, care va ușura trecerea prin această perioadă complicată pentru lume.

Sursa: Almanah Politic-2020

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...