[ X ]
[ X ]
2 Martie 2021 16:00

Plan de acțiuni pentru R. Moldova, elaborat de un partid: E o încercare de a răspunde la cea mai importantă întrebare din ultimii 30 de ani

Partidul politic  Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic” a elaborat un plan de acțiuni pentru Republica Moldova – „Moldova. Regândire și o nouă modernizare. Cum ar putea fi viitorul nostru?”fiind prima încercare din ultimii 30 de ani de a răspunde la cea mai importantă întrebare care rămâne mereu fără un răspuns adecvat: Există viață în Moldova? Mai exact, viața în Moldova poate fi echitabilă pentru majoritatea?, informează TRIBUNA cu referire la un comunicat al partidului.

Planul sus-menționat a fost prezentat de către fondatorii formațiunii concomitent în două orașe: Iurie Muntean – la Comrat, iar Mark Tkaciuk – la Dondușeni.

Planul constituie un răspuns sistemic la trei provocări principale cu care se confruntă țara noastră: demodernizarea economiei, depopularea și neîncrederea în statalitate și în instituțiile statului.

Se menționează faptul că un generator specific pentru accelerarea proceselor falimentului social-economic al Moldovei și al prăbușirii statalității țării este agenda dominantă a luptei politice interne. Aceasta este axată pe un subiect fals și inutil ce ține de alegerea geopolitică – est sau vest; pe problema obsesivă privind identitatea – moldoveni sau români, care apelează la un trecut sau altul; pe refuzul de a accepta de facto națiunea civică multietnică ce s-a format în țară; pe simularea îndelungată de către clasa conducătoare a realizării unei agende constante și șablonizate – aprofundarea unor reforme structurale, îmbunătățirea climatului investițional, transparența sistemului judiciar; pe ignorarea totală de către clasa politică de la conducere a acestor provocări dezastruoase și pe cererea evidentă de justiție și modernizare din partea societății moldovenești.

Congresul Civic pornește de la faptul că, în pofida aspectului tragic și dezastruos, atmosfera unei prăbușiri totale, slăbiciunea ideologică și organizațională a clasei politice conducătoare permite lansarea unei lupte – fără suferință și fără conflicte – pentru aprobarea unui nou proiect politic și social-economic moldovenesc, regândirea constituțională a Moldovei.

Potrivit planului, sunt cinci posibile modernizări: decriminalizarea guvernării și aprobarea unei Constituții Sociale noi; aprobarea principiilor justiției imperative; dotarea tehnologică a Moldovei și adaptarea ei la piețele globale; Moldova este un teritoriu al cunoștințelor și principiile „Revoluției verzi” pentru țară.

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...