[ X ]
[ X ]
Important28 Februarie 2021 14:00

Omul săptămânii - Gabrielius Landsbergis, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei 

În această săptămână Gabrielius Landsbergis, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, a efectuat o vizită în Republica Moldova. Oficialul a avut o serie de întrevedere și a transmis mesaje de susținere pentru țara noastră.

Landsbergis, în cadrul vizitei, a participat la sesiunea plenară a delegațiilor celor două state, în cadrul căreia a discutat cu ministrul în exercițiu de Externe, Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, un spectru larg de subiecte de pe agenda bilaterală moldo-lituaniană, inclusiv situația pandemică din ambele țări, aspecte ale procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, Summitul Parteneriatului Estic și alte dosare curente.

Oficialul a anunțat și intenția autorităților de la Vilnius de a acorda pe linie bilaterală vaccin împotriva COVID-19 Republicii Moldova.

Ulterior, ministrul de Externe al Lituaniei a avut întrevederi cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Bătrîncea, cu care, de asemenea, a discutat o serie de subiecte de actualitate.

În cadrul întrevederilor avute, Gabrielius Landsbergis a reconfirmat disponibilitatea țării sale de a susține plenar procesul de reforme din țara noastră şi a încurajat continuarea inițiativelor demarate, pledând pentru promovarea valorilor democratice și implementarea reformelor necesare în interesul cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea, a accentuat faptul că Lituania este un promotor activ al agendei europene a Republicii Moldova, dar și al inițiativei Parteneriatului Estic, fapt care este activ vociferat și în cadrul structurilor Uniunii Europene la cel mai înalt nivel.

TRIBUNA precizează: Gabrielius Landsbergis s-a născut la 7 ianuarie 1982, la Vilnius, Lituania. În 2003 și-a luat licența la Facultatea de Istorie la Universitatea din Vilnius, iar în 2005 a absolvit programul de masterat de la Institutul de Relații Internaționale și Științe Politice, în domeniul relații internaționale și diplomație. A lucrat la Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei și în Cancelaria Președintelui țării. În 2007 a mers în misiune la Ambasada Lituaniei din Belgia. A revenit la Vilnius în 2011 și a lucrat în cadrul Cancelariei Guvernului. În perioada 2014-2016 – membru al Parlamentului European. În 2015 a fost ales președinte al partidului „Uniunea Patriei”. În perioada 2016-2020 a fost membru al Seimului Lituaniei, iar în 2020 a obținut un nou mandat, până în 2024. Gabrielius Landsbergis a fost numit ministru de Externe la 11 decembrie 2020. Este căsătorit. Are 4 copii.

 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...