[ X ]
[ X ]
Breaking news27 Februarie 2021 11:00

(INTERVIU) Andrei Năstase: Noi rămânem în continuare angajați în serviciul cetățeanului, în serviciul oamenilor și al țării

Interviu cu Andrei Năstase, Președintele Platformei „Demnitate și Adevăr” pentru „Almanah Politic-2020”

Domnule Năstase, cum aţi caracteriza anul politic 2020?

Anul politic 2020 a fost extrem de aglomerat, dificil și, evident, atunci când ne referim la politică, nu putem face abstracție de faptul că aceasta a depins în totalitate de criza multidimensională căreia Republica Moldova a fost nevoită să-i facă față. Să ne amintim că criza aceasta a afectat substanțial, dacă nu plenar, sistemul de sănătate, economia, agricultura, antreprenoriatul, educația, societatea în general cu toate categoriile cele mai vulnerabile ale populației. În contextul ineficienței, incapacității și chiar rea-credinței Guvernului, împotriva căruia am înaintat și moțiune de cenzură, problemele s-au agravat semnificativ. Reieșind din toate acestea, pot spune cu regret, că anul politic 2020 a fost anul celei mai proaste guvernări, inclusiv a celei mai iresponsabile majorități parlamentare și a celui mai mincinos președinte (mă refer la Igor Dodon, evident) din toată istoria de la independență încoace a Republicii Moldova.

Ce priorităţi aţi avut în acest an în plan politic?

Prioritățile mele au fost dictate de responsabilitatea enormă pe care am simțit-o, împreună cu toți colegii mei din Platforma DA, în fața provocărilor fără precedent cu care ne-am confruntat ca societate. Am fost mereu conectați la procesele din țară și am venit cu soluții pentru fiecare problemă în parte. Am elaborate seturi de măsuri eficiente și reale pentru prevenirea contaminărilor masive cu noul coronavirus, pentru menținerea sănătății și protecția celor care luptă în prima linie cu pandemia, pentru sprijinirea antreprenorilor, a businessului mic și mijlociu nevoit să-și sisteze activitatea din cauza restricțiilor, a protecției populației în general, am elaborat seturi de măsuri capabile să prevină colapsul domeniului agricol, afectat enorm de secetă etc.

Ştim că aţi fost în 2020 în dialog permanent cu oamenii. Care e percepţia cetăţenilor despre ceea ce se întâmplă în politică?

Preocuparea mea a fost ca oamenii să fie informați în special despre activitatea Platformei DA în contextul celor ce se întâmplă în politica moldovenească. A fost important ca ei să cunoască faptul că (chiar dacă Parlamentul a fost blocat chiar și pe o perioadă de două luni) deputații fracțiunii noastre au înregistrat aproape 90 de proiecte de legi în 2020. În cadrul sesiunii toamnă-iarnă, deși majoritatea parlamentară a ignorat adesea cele mai elementare norme procedurale, au fost adoptate 6 inițiative legislative ale Platformei DA de o mare importanță și impact. Mă refer aici la Legea deoffshorizării (un deziderat din programul Platformei DA conform căruia companiile controlate direct sau indirect din paradisurile fiscale, nu pot participa în achiziții publice, privatizări, concesionări și parteneriate public-private), crearea Comisiei de anchetă privind investigarea Laundromatului în frunte cu deputata noastră, Inga Grigoriu, modificările legislative prin care au fost micșorate substanțial amenzile pentru încălcarea restricțiilor pandemice (era nevoie de a corela amenzile cu veniturile reale ale populației), legea prin care a fost oferită pensie de urmaș rudelor medicilor decedați din cauza infectării cu COVID-19. De asemenea, aș vrea să amintesc modificările legislative care extind atribuțiile membrilor Curții de Conturi și ridică gradul de responsabilitate a demnitarilor de stat și funcționarilor publici în contextul controalelor Curții de Conturi și altele. Totodată, la insistența deputaților Platformei DA, a fost votat (după aproape 3 ani de tergiversare!) proiectul modificării Legii privind comerțul interior, ce prevede că minim 50% din produsele agroalimentare de pe rafturile magazinelor trebuie să fie de proveniență autohtonă. Victoriile de ultimă oră: datorită eforturilor deputaților Platformei DA, am reușit să împiedicăm majorarea TVA pentru producătorii agricoli, să păstrăm facilitățile fiscale pentru asociațiile obștești ale persoanelor cu dizabilități și să aducem investiții capitale în valoare de circa 20 mln. lei pentru peste 40 de primării.

Evident, este regretabil că alte zeci de inițiative legislative ale Platformei DA, cu beneficii clare pentru oameni, au fost
respinse.

În 2020 Platforma DA a marcat cinci ani de activitate politică. Cum au fost aceşti ani?

Acești ani au fost exact așa ca în titlul „Almanahului Politic” lansat de curând: „Cinci ani de munci și zile”. Cinci ani de luptă, de consecvență, implicare, determinare, de activitate zilnică solicitantă. Cinci ani de consolidare a partidului Platforma DA. Am început prin a protesta în stradă fără intenția de a ne implica în procesul politic activ, dar, conduși de aspirația comună de a crea un stat de drept și o țară din care să nu-ți dorești să pleci, am ajuns să fim reprezentați în forul legislativ al țării prin cea mai prolifică și bătăioasă echipă de deputați, să avem primari și consilieri în toate raioanele Republicii Moldova și să ne lărgim rândurile prin organizații teritoriale bine așezate.

Ce obiective are stabilite Platforma DA pentru perioada imediat următoare?

Acum au loc conferințele organizațiilor teritoriale și în februarie 2021 planificăm să desfășurăm Congresul Platformei Demnitate și Adevăr. Sunt lucruri importante de rezolvat: vor fi modificări la statut, va trebui să adoptăm și un Program ajustat, bineînțeles, vom alege și noua conducere a partidului. Voi candida la șefia partidului pentru un nou mandat, dar, evident, nu eu voi fi acela care va decide și rezultatul. Colegii mei din partid, de la Briceni până la Cahul și mai jos, vor decide, pentru că așa este în Platforma DA. În ciuda speculațiilor, aparențelor, a propagandei și a minciunii, care s-a tot aruncat în Platforma DA, în formațiunea noastră există democrație și mai există și meritocrație. Ceea ce unii doar proclamă, noi facem zi de zi. De asemenea, evident, suntem gata să ne implicăm plenar, așa cum o facem de regulă, în procesele politice. Platforma DA va pune osul la bătaie de câte ori va fi nevoie pentru țară și pentru oameni. Vorbim despre Platforma Demnitate și Adevăr, ca și partid politic. Noi toți ne vom implica într-un proces de constituire a unui Guvern nou, indiferent de pe ce poziție: de la funcția de Premier, ministru, pentru că avem suficienți oameni de bună calitate, care ar putea să se descurce în această perioadă de timp. Vă pot spune că pe Platforma DA, pe mine, se poate miza în continuare. Noi rămânem în continuare angajați în serviciul cetățeanului, în serviciul oamenilor și al țării. Asta e limpede și se vede cu ochiul liber.

Cum credeţi că va evolua situaţia politică în 2021?

După cum am și spus, acum Moldova se află iarăși pe marginea prăpastiei, la doar câțiva pași de un colaps democratic și economic generalizat (în special după legile votate de majoritatea Dodon-Plahotniuc-Șor pe ultima sută de metri, după eșecul cu FMI etc.). În spatele acestei majorități din Legislativ, care murdărește, prin abordările și acțiunile sale, reputația statului nostru și distruge pur și simplu încrederea oamenilor în instituțiile acestuia, se află aceleași personaje pe care noi, toți oamenii corecți, drepți și curajoși din Republica Moldova, trebuie să-i punem pe fiecare dintre ei acolo unde le este locul. În acest sens, eu cred că, cât mai curând, în luni de zile cel mai probabil, această criză sanitară, această pandemie, se va încheia prin victoria științei și a medicinei moderne asupra acestui virus ucigaș. Acesta va fi momentul, în 2021 deja, în care noi toți, feriți de riscuri medicale, vom putea relua Mișcarea de Rezistență Națională, care, vă rog să rețineți, de această dată îi va mătura definitiv pe toți cei care astăzi își bat pur și simplu joc de Republica Moldova. Astfel, sper și cred că va evolua situația politică în anul care vine.

Ce planuri de viitor aveţi?

Evident, planurile există întotdeauna, dar să nu uităm că uneori Dumnezeu tare se mai amuză atunci când le vede. Pentru că ele pot fi deturnate oricând de circumstanțe ce nu depind de noi. Totuși, deși în mare parte v-am dezvăluit deja ce avem de gând să facem ca formațiune politică, mai intenționăm să facem absolut tot ce depinde de noi pentru a asigura alegeri anticipate democratice. Concomitent, ne vom pregăti pentru acestea, în așa fel încât să luăm cât mai multe mandate, creând ulterior în Legislativ o majoritate cu adevărat dedicată oamenilor, țării, unui viitor pertinent aici, acasă.

 

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...