[ X ]
[ X ]
23 Februarie 2021 06:30

Jurnalist, înainte de ședința Curții Constituționale: „Nu cred în coincidențe, mai ales în spațiul dintre Prut și Nistru”

„Nu cred în coincidențe, mai ales în spațiul dintre Prut și Nistru. Datele BOP, (Barometrul Opiniei Publice) în care formațiunea politică a președintelui Maia Sandu este declarată absolut învingătoare în cazul unor alegeri anticipate, au apărut cu o zi înaintea ședinței Curții Constituționale în care se va analiza constituționalitatea decretului de numire repetată a Nataliei Gavrilița pentru formarea unui Cabinet de Miniștri”. Despre aceasta scrie jurnalistul Victor Nichituș, informează TRIBUNA.

El a menționat că, datele, foarte favorabile ideilor de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, promovate de președintele moldovean, pot reprezenta un mijloc de sugestionare discretă a judecătorilor constituționali pentru ca aceștia să vină cu o decizie favorabilă președintelui în ceea ce privește pe Gavrilița.

„Oglinda pe care a prezentat-o BOP este în linii mari conformă cu cea care s-a impus în conștiința publică moldovenească: partidul președintelui în frunte, socialiștii după, Partidul Șor și Partidul lui Usatîi vor trece pragul Parlamentului moldovean. Ineditul acestei prezentări ține de încercarea de a impune ideea potrivit căreia PAS ar putea avea un rezultat parlamentar care i-ar permite să aibă majoritatea de 52 de mandate necesare formării Cabinetului de Miniștri. Ideea în sine este una motivațională și în favoarea PAS – probabil constituie deja argumentarea pe care o prezintă președintele Sandu în plan extern pentru necesitatea anticipatelor”, a declarat Nichituș, într-un comentariu pe Facebook.

Jurnalistul a spus că, la modul practic, este destul de greu pentru PAS să obțină rezultatul prezentat ieri de BOP – pe care nu îl contestă și nici nu îl pune la îndoială. „Explic. Orice cercetare sociologică este o oglindă a societății din ziua în care a fost făcută cercetarea. Nimeni nu știe dacă în Republica Moldova vor fi sau nu declanșate alegeri anticipate. În cazul certitudinii alegerilor anticipate vor fi declanșate alte acțiuni ale grupurilor de interese pentru menținerea sau nu a actualului establishment politic moldovenesc – acțiuni care pot schimba percepția publică referitoare la PAS. Abia atunci vom vedea dacă datele prezentate ieri se vor pupa cu cele care vor fi în urma unor alegeri. Ceea ce se știe cu siguranță este că toate argumetațiile în favoarea anticipatelor vor face trimitere și la BOP. Iar acest lucru este doar o coincidență”, a conchis Nichituș.

 

Cristina Gurez

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...