[ X ]
[ X ]
Important21 Februarie 2021 08:00

Top-5 întrebări ale momentului care nu dau pace nici politicienilor, nici cetățenilor  

Dacă săptămânile trecute în centrul discuțiilor se aflau subiectele ce țin de (ne)învestirea Guvernului Gavriliță și organizarea alegerilor anticipate, iată că, în ultima săptămână au apărut noi subiecte ce fac agenda dezbaterilor politicienilor, dar chiar și cetățenilor. Astfel, TRIBUNA a elaborat un clasament al celor mai fierbinți întrebări ale momentului, care nu au răspunsuri exacte. 

1.Ce va decide Curtea Constituțională la ședința din 23 februarie 2021?

Imediat după anunțul Curții Constituționale, ședința din 23 februarie 2021, când va fi examinată sesizarea deputaților socialiști cu privire la constituționalitatea decretului Președintelui de a înainta repetat candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de Prim-ministru, a devenit cel mai așteptat eveniment din următoarea perioadă. Dacă va fi declarat constituțional sau nu – aceasta e întrebarea de bază, care nu dă liniște nici politicienilor, nici liderilor de opinie, nici susținătorilor partidelor politice, ba chiar întregii societăți. Cert e că, deznodământul va fi doar în ziua cu pricina, însă până atunci discuțiile la subiect nu vor înceta.

2.Cu ce se va încheia a doua tentativă de învestire a unui Guvern?  

Următorul subiect ce ocupă loc de frunte în gânduri și discuții e despre cea de-a doua tentativă de învestire a unui Guvern de către Parlament. Că va cere votul de încredere tot Gavriliță sau Durleșteanu, sau altcineva – încă nu se știe, la fel cum nu se știe nici dacă va fi învestit Guvernul prezentat în ședință plenară sau va fi refuzat și, astfel, conform Constituției, urmează dizolvarea Legislativului…

3.Când vor fi alegeri anticipate?

Deși nu mai e întrebarea care ar ocupa primul loc în gândurile și discuțiile clasei politice, a liderilor de opinie și cetățenilor, această rămâne a fi una populară și de actualitate. Răspunsul, însă, nu poate veni înaintea răspunsurilor la cele două întrebări de mai sus. Or, la moment, nu e clar cum și când ar putea fi declanșate anticipatele.

4.Ce partide vor accede, totuși, în Parlament?

Că unele partide vor fi sigur și în viitorul Parlament după eventuale anticipate, iar unele nu vor mai intra se vorbește de mai multă vreme, însă situația se poate schimba în dependență de momentul când vor avea alegerile anticipate și-n ce circumstanțe. Mai mult, cel mai recent sondaj a adus o noutate și anume: Partidul Democrat va trece pragul electoral și, respectiv, ne putem aștepta și la alte schimbări nu doar la nivel de sondaje, dar chiar în viitorul Parlament.

5.Cum va evolua situația la capitolul pandemie?

Creșterea numărului de cazuri zilnice de COVID-19, noile restricții, dar și anunțata venire în viitorul apropiat a vaccinului în Republica Moldova sunt aspectele pandemiei care deocamdată nu sunt plasate într-un tablou prea clar, nici chiar pentru politicieni, care destul de des fac solicitări și demersuri în acest sens. Mai mult, acum e destul de dificil de anticipat ce va urma, cum va evolua situația… la fel ca și la capitolul criză politică. Un lucru e sigur aici – criza politică a depășit criza pandemică la capitolul dezbateri, opinii, scenarii.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...