[ X ]
[ X ]
Breaking news15 Februarie 2021 06:30

Cel mai tânăr partid din Republica Moldova vrea Parlament bicameral, Președinte ales de deputați și…

Partidul pentru Oameni, Natură și Animale (PONA) – cel mai tânăr partid din Republica Moldova, înregistrat la 11 septembrie 2020, și-a făcut public programul, iar unul dintre obiective este „separarea și echilibrarea atribuțiilor între puterile statului. Realizarea reformei puterii legislative, a puterii executive la nivel central și local. Reforma sistemului politic. Mentalitate de stat și nu raționamente de partid în administrarea treburilor de stat”, informează TRIBUNA.

Potrivit PONA, „calea realizării” este următoarea: „Forma de guvernământ – Republică parlamentară. Premierul șef de guvern și șeful executivului;

Șeful de stat cu funcții de reprezentare ales de Parlament ( modelul Germania, Italia, etc).

Parlament repartizat în două camere: Camera deputaților și Senat; Promovarea actelor normative în vederea reducerii până la 1% a pragului de trecere în Parlament a partidelor; Număr deputați și senatori stabilit prin lege organică în raport cu populația țării;

Șeful Guvernului desemnat de partidul cu majoritatea absolută în Parlament sau de partidul care deține majoritatea absolută în alianța parlamentară de guvernare/sprijin politic a guvernului; Încredere acordată Guvernului cu votul majorității deputaților aleși și senatorilor în ședință comună; Guvern constituit din 9 ministere și 5 agenții de stat; Ministerul Mediului și Siguranței Alimentare autoritate publică distinctă”.

Totodată, PONA mai vrea promovarea amendamentelor pentru revizuirea Legii nr. 80 din 07.05.2010; reforma administrativ-teritorială: 8 centre județene cu statut de municipiu conectate la infrastructură comună de drumuri și sisteme de telecomunicații; promovarea actelor normative în vederea regândirii conceptului de ales local; realizarea unui studiu solid în vederea oportunității optimizării numărului de primării de nivelul I; angajarea primarilor prin contract de activitate de către Consiliile locale; promovarea actelor normative în vederea formării listelor de partid pentru alegerile parlamentare; promovarea actelor normative în vederea stârpirii traseismului și corupției politice la nivel central și local; promovarea actelor normative în vederea modificării sistemului de partide; promovarea actelor normative în vederea regândirii criteriilor și procedurilor de formare a Comisiei Electorale Centrale.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...