[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important21 Ianuarie 2021 07:00

Sociolog: Poate e timpul să investim un pic în cultura politică și să explicăm cine și ce responsabilități are, că până la următoarele alegeri avem…

„De-a lungul timpului, au fost extrem de rare situațiile când vreo instituție din Moldova a reușit să-și transforme capitalul de încredere în ceva util și folositor, de impact pentru populație. Și au fost destule ocazii când Biserica, Armata, Instituția Primarului, Mass Media sau alte instituții aveau zeci de procente în portofoliu. În ultimii 10 ani, multe instituții au reușit să piardă foarte mult ca și credibilitate, iar Explicațiile pe care cel puțin eu le-am auzit sunt legate de alții, niciodată de cineva din acel domeniu. Același lucru valabil și pentru unii politicieni care la 40%-50%-60% cotă de popularitate și-au bătut joc atât de oamenii de rând, dar și-au distrus și viitorul politic și viața personală, socială, tot”. Declarațiile acestea au fost făcute de sociologul Doru Petruți, informează TRIBUNA.

Expertul a mai menționat că: „Astăzi, Moldova are din nou rara ocazie de a face ceva pozitiv, ceva bun, cu un capital de încredere (mai degrabă speranțe și utopii, dar hai să-i zicem încredere investită de cetățeni). Și, ce se face cu acest capital? De aici lipsește un paragraf ca răspuns la întrebarea de mai sus. De ce? Pentru că încă nu s-au irosit toate din cele primele 100 de zile”.

„Oricum, cei mai penibili azi par analiștii/formatorii de opinie/politicienii care ne explică (prin alte cuvinte) că diversele scenarii vor duce la situația în care actualul Președinte va avea pierderi de rating (care vor afecta PAS) când imaginea îi va fi prea afectată de ricoșeuri prin care votanții ar putea îndrăzni să plaseze vreo urmă de responsabilitate pentru vreo decizie asumată”, a declarat Petruți, adăugând: „Păi, eu zic să avem toți ca scop suprem să muncim pentru ca nu cumva Președintele să aibă vreo scădere de rating”.

Sociologul a spus că „probabil asta va rezolva de la sine problemele oamenilor și situația se va debloca și vom trăi toți Fericiți până la adânci bătrâneți”. „Sau poate e timpul să investim un pic în cultura politică și să explicăm oamenilor cine și ce responsabilități are, că prioritate au oamenii și problemele lor, că până la următoarele alegeri avem datoria cel puțin de a încerca, de a ne strădui să facem tot ce putem mai bine (pentru oameni)…”, a subliniat el, menționând că încearcă să-și pună speranțele în înțelepciunea unei instituții, nu a unei persoane (că istoria cu persoanele-politicieni arată cum arată).

„Poate-poate această înțelepciune există și acea instituție va face ceva bun cu capitalul pe care îl deține.  Uitați-vă stimați domni și doamne cu doar (fix) 10 ani în urmă și veți vedea dacă istoria se repetă sau se bâlbâie! Pe vremea aia eram sunat la 7 dimineață doar ca cineva să afle Ratingul personal. Nu era nimic altceva mai important decât asta”, a conchis Doru Petruți.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...