[ X ]
[ X ]
Important14 Ianuarie 2021 12:00

Ministrul în exercițiu al Justiției: Președintele țării chiar dacă e obligat să înainteze un candidat la funcția de Premier nu o face. Se creează impresia că...

Urmare a demisiei Guvernului, la 24 decembrie 2020 Președintele RM a avut consultări cu fracțiunile parlamentare. Din informațiile publice, toți s-au expus pentru alegeri parlamentare anticipate care să fie declanșate în STRICTĂ CONFORMITATE cu Constituția, adică fie prin blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni fie prin neînvestirea unui nou Guvern timp de 3 luni. Despre aceasta scrie Fadei Nagacevschi, ministru în exercițiu al Justiției, pe o rețea de socializare, informează TRIBUNA.

Oficialul precizează că:  „1. Blocarea adoptării legilor o poate decide doar Parlamentul urmare a acordurilor dintre fracțiunile parlamentare. Aici Președintele nu are nici o competență.
2. Cu referire la neînvestirea unui nou Guvern, într-un mod imprevizibil, Președintele țării chiar dacă e obligat să înainteze un candidat la funcția de Premier nu o face. Pentru a justifica această inacțiune a inventat așa-zisa ,,idee” de autodizolvare a Parlamentului și cică se așteaptă soluția Curții Constituționale”.
„Politic vorbind, astăzi se creează impresia că, Președintele RM încearcă să blocheze și să sancționze cu dizolvarea Parlamentul pentru neînvestirea Guvernului fără a cere învestirea Guvernului, adică blocând procedura constituțională.
Nu voi vorbi despre sancțiunile juridice și politice în cazul încălcării grave a Constituției și a jurământului de către Președinte, ci doar voi menționa că asemenea formule le consider ca fiind la limita abuzului de drept și uzurpării puterii”, a afirmat Nagacevschi.
Cristina Gurez

 

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...