[ X ]
[ X ]
Breaking news4 Ianuarie 2021 10:23

Deputat: Există o decizie de inadmisibilitate a Curții Constituționale încă din 2015, care a pus punct subiectului legat de autodizolvarea Parlamentului

„Aceste zile din noul an politicienii nu-și potolesc fanteziile. De data aceasta, într-o situație ordinară, care s-a mai întâmplat în istoria parlamentarismului moldav, unii deputați au depus o sesizare la Curtea Constituțională, solicitând inventarea unei noi proceduri și descrierea unei noi situații de dizolvare a Parlamentului”. Declarația a fost făcută de Vasile Bolea, deputat socialist, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, „ACUM se încearcă a se inventa o normă constituțională inexistentă de AUTODIZOLVARE A PARLAMENTULUI prin adoptarea unei hotărîri a Curții Constituționale. Așa făcea doar Vladimir Plahotniuc. Așa încearcă să facă Maia Sandu”.

Juristul, într-o postare pe o rețea de socializare, a spus că, acei care spun că procedura de autodizolvare nu este interzisă de Constituție manipulează pur și simplu opinia publică.

„În scopul realizării colaborării și controlului reciproc în procesul exercitării suveranității naționale, Constituția stabilește anumite raporturi între Parlament, Șeful statului și Guvern, raporturi ce se manifestă prin interacțiune reciprocă, competențe strict stabilite și limitate de reglementări constituționale. Una din prerogativele Șefului statului este de a dizolva Parlamentul, ceea ce constituie o garanție constituțională care permite soluționarea și deblocarea unei crize instituționale. Înainte de a dizolva Parlamentul, Președintele urmează să se adreseze Curții Constituționale pentru a stabili circumstanțele de dizolvare. Deoarece conform prevederilor constituționale Președintele RM este unicul subiect investit de către legiuitorul constituant cu drept de a dizolva Parlamentul, sesizarea Curții Constituționale privind aprecierea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului este un drept exclusiv al acestuia. Și sesizarea Curții se va face doar după consultarea fracțiunilor parlamentare.

Deci pentru a concluziona, referitor la autodizolvare, trebuie stabilite circumstanțele de dizolvare și doar după această să se dizolve Parlamentul. Dreptul de a sesiza Curtea și de a dizolva legislativul îl are doar Președintele statului.

Unii spun că procedura autodizolvării nu este interzisă de Constituție, această idee de manipulare a maselor fiind una de bază vociferată chiar de fostul Președinte al Curții Constituționale. De ce această idee este una manipulatoare? Este simplu. Deoarece procedura de autodizolvare nu este prevăzută de Constituție. Aici, în asemenea condiții, cineva trebuie să inventeze și să descrie procedura de autodizolvare”.

În acest sens, Bolea pune mai multe întrebări cititorilor:

  1. Dar de câți deputați trebuie să fie înregistrat PROIECTUL de hotărâre privind autodizolvarea? Inițiativa de modificare a Constituției se face de 1/3 De deputați. Dacă se vrea că decizia de autodizolvare să se voteze cu 67 de deputați, atunci inițiativa de la câți deputați trebuie să vină?
  2. În cazul autodizolvării, trebuie sau nu să fie stabilite circumstanțele dizolvării parlamentului? Cine vă sesiza în acest caz Curtea Constituțională? Care sunt aceste circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului?
  3. Dacă procedura de autodizolvare a Parlamentului vă eșua, va putea sau nu Președintele RM să dizolve Parlamentul în conformitate cu prevederile art.85 din Constituție?

„Sunt foarte multe întrebări. Și la final. Amintesc cititorilor și Președintelui RM doamnei Maia Sandu că există o decizie de inadmisibilitate a Curții Constituționale încă din decembrie 2015 care a pus punct în întrebarea legată de autodizolvare a Parlamentului. Sper că nu vom asista la o nouă serie a fanteziilor sau încercării de a face inginerie juridică”, a subliniat socialistul.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...