[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news20 Decembrie 2020 12:00

Opinie: Andrian Candu a spus că Republica Moldova s-a reîntors în anii 2000. Așa e. Cei care au decis aprobarea artificiului…

„Majoritatea ad-hoc PSRM/Pentru Moldova/deputați independenți a îndeplinit solicitările fermierilor moldoveni, însă aceștia continuă protestele. Evident, manifestările lor reprezintă un mijloc de presiune folosit de forțele politice care doresc declanșarea alegerilor parlamentare anticipate pentru a forța demisia premierului Chicu ori acumularea unor voturi pentru succesul moțiunii de cenzură. Ședința de închidere a sesiunii de toamnă/iarnă, una maraton, a fost un răspuns dedicat președintelui ales, Maia Sandu”. Aceste declarații au fost făcute de jurnalistul Victor Nichituș, informează TRIBUNA.

Parlamentarii care asigură funcționarea Cabinetului – mai spune el – tocmai i-au arătat președintelui ales ce înseamnă aritmetica parlamentară și locul pe care îl are președintele unui stat parlamentar în fața unei majorități parlamentare ostile. „A fost un răspuns la presiunile de declanșare a anticipatelor fără negocieri cu privire la modalitatea declanșării acestora, stabilirea datei desfășurării lor, și, extrem de important, administrarea întregului proces electoral. Dacă Maia Sandu împreună cu opoziția parlamentară își dorește alegeri parlamentare anticipate atunci ar trebui să participe la procesul de negocieri lansat de Partidul Socialiștilor pentru a răspunde la întrebările cum, când și cine?”, a mai scris el, pe o rețea de socializare.

Nichituș susține că Președintele ales ar trebui să facă dovada că stăpânește arta negocierii. „Deocamdată, constat că, din rațiuni electorale, a preferat să dezgroape securea războiului, semn că nu este dispus către tratative. Cine seamănă vânt, culege furtună. Nu exclud ca anul 2021 să fie anul confruntărilor dintre Parlament și Președinție pentru ca alegerile parlamentare anticipate să fie declanșate în condiții favorabile pentru cei care dețin controlul Parlamentului”, a subliniat el, adăugând:

„Președintele Pro Moldova, Andrian Candu, afirma recent că Moldova s-a reîntors în anii 2000. Așa e, războiul dintre Președinție și Parlament întoarce societatea moldavă acolo. Cei care au decis aprobarea artificiului prin care s-a legiferat alegerea președintelui prin vot direct într-o țară cu sistem parlamentar de conducere, exact asta au făcut”.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Credeți că sunt necesare remanieri în Guvern?

    View Results

    Loading ... Loading ...