[ X ]
[ X ]
Important6 Decembrie 2020 14:00

Omul Săptămânii – Alexandr Stoianoglo, Procurorul General al Republicii Moldova

Alexandr Stoianoglo, Procurorul General al Republicii Moldova, la 1 decembrie curent, a marcat un an de la preluarea mandatului și a prezentat un raport în cadrul unui briefing de presă.

„Acum un an, preluând mandatul, am stabilit o serie de prerogative, realizarea cărora a devenit prioritate pentru Procuratură” – a declarat el.

Procurorul General s-a referit, în discurs, neimplicarea în politică și stoparea hărțuirii oponenților politici: „La început de mandat am anunțat că Procuratura nu se va mai implica în politică. Mulți așa și nu mi-au înțeles mesajul și până astăzi speculează la acest subiect.  Având o vastă experiență de activitate în organele procuraturii, dar și în politică, am constatat că, de la independența Republicii Moldova, cu mici excepții, Procuratura niciodată nu a fost o structură independentă. A fost o bâtă utilizată intens pentru înlăturarea și inhibarea opoziției, a oponenților politici, iar în ultimii ani, a fost activ implicată în crearea majorității politice”.

De asemenea, el s-a referit și la dosarele la comandă: „În calitatea mea de Procuror General, vă garantez că, pe durata mandatului meu nu a fost pornit nici un dosar la comandă și nici o persoană, nici un grup de interese nu a fost în stare să influențeze luarea vreunei decizii în Procuratură”.

Stoianoglo a vorbit și despre blocarea afacerilor și persecutarea business-ului, dosarele la comandă împotriva mediului de afaceri, dosarele politice, politica de cadre, lupta anticorupție, furtul miliardului, dosare de rezonanță, principiile de activitate.

„Pentru Procuratură a fost un an extrem de dificil pe fundalul unor scandaluri legate de numirea Procurorului General, instabilitatea politică și campania electorală. Totuși, nu ne-a fost frică să luăm o serie de decizii nepopulare, dar absolut legale. Din cauza unei crize de credibilitate față de Procuratură și sistemul de drept, multe dintre aceste decizii au fost puse la îndoială de societate”, a subliniat Procurorul General.

TRIBUNA precizează: Alexandr Stoianoglo s-a născut la data de 3 iunie 1967, în or. Comrat. A absolvit dreptul în cadrul Universității de Stat din Moldova. Activitatea profesională și-a început-o în 1992, activând până în 1995 în Procuratura municipiului Chișinău, ajutor al procurorului municipiului Chişinău, procuror, procuror superior al Secţiei Supraveghere Generală. Ulterior, din 1995 – 2001 a activat în calitate de Procuror al UTA Găgăuzia. Totodată, din 2001- 2007 a fost adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova. Din 2007 – 2009 a activat în calitate de avocat în Biroul individual de avocaţi „Alexandr Stoianoglo”. În 2009, a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, deținând această calitate până în 2014. Timp de un an a exercitat și funcția de vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. Din  2015 – 2019 a fost Consultant de Proiect, expert la CMI „Martti Ahtisaari Centre”. Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova din 29 noiembrie 2019 a fost numit în funcția de Procuror General. Este căsătorit și are doi copii.

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...