[ X ]
[ X ]
Important25 Noiembrie 2020 15:00

Irina Vlah: „Moldova este afectată de două fenomene care amenință viitorul țării”

„Ne așteptăm că anul 2021 va fi dominat de epidemie, cel puțin, în prima jumătate. Aceasta înseamnă că în toate acțiunile noastre vom ține cont de prezența virusului în jurul nostru. Dar asta nu înseamnă că nu vom activa” – declarația a fost făcută de Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, într-un interviu pentru TRIBUNA.

Ea spune că „Moldova este afectată de două fenomene care amenință viitorul țării – plecarea tinerilor din țară și scăderea natalității”.

„Încă în 2015 noi am decis să acționăm pe două dimensiuni mari: creșterea nivelului de viață în toate localitățile autonomiei și crearea locurilor de muncă stabile în autonomie. Credem că anume așa putem opri plecarea oamenilor și scăderea natalității. Tinerii vor să trăiască în localități cu drumuri bune, cu grădinițe și școli moderne, cu servicii medicale accesibile și cu locuri de muncă calitative, aproape de casă. Progresele noastre în implementarea proiectelor social-economice au demonstrat că am ales corect prioritățile – am oprit căderea natalității în Găgăuzia, și chiar am înregistrat o creștere mică. Plecarea tinerilor tot a fost oprită. Avem dovezi că acționăm în direcția corectă, dar avem încă multe de realizat.  Trebuie să convingem mai mulți investitori să amplaseze oficiile și producerile lor în Găgăuzia.  Suntem o regiune în plină dezvoltare și suntem parteneri de încredere. Suntem harnici și talentați.  Putem să determinăm succesul fiecărei investiții în autonomia noastră”, a menționat Vlah.

Potrivit Guvernatorului Găgăuziei, cea mai mare amenințare pentru Moldova e creșterea diferenței în dezvoltarea social-economică, comparativ cu alte state din regiune, și dezbinarea societății. „Creșterea diferenței în dezvoltarea social-economică va determina plecarea tinerilor, scăderea natalității, îmbătrânirea populației și depopularea țării. Iar dezbinarea socială acutizează aceste procese. În fața problemelor societatea trebuie să se unească – așa toate problemele pot fi depășite mai ușor și mai repede. Oamenii sunt puternici când sunt uniți și când se ajută reciproc”, a conchis Irina Vlah.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...