[ X ]
[ X ]
Important24 Noiembrie 2020 07:00

(INTERVIU) Irina Vlah: „În 2020 Găgăuzia este un mare șantier - construim cu toții viitorul nostru și al copiilor noștri”

În cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, cu Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, am discutat despre pandemie și criza economică, secetă și inundații, despre rezultatele anului 2020 și planurile pentru 2021, și evident despre recentele alegeri prezidențiale. 

Despre epidemie, cât de pregătiți am fost să confruntăm epidemia, cum a fost gestionată situația epidemiologică și cum au cooperat autoritățile centrale și cele locale 

Virusul a venit peste noi și a umplut atmosfera în jurul nostru cu amenințări.

Din fericire, în secolul XXI există instituții de cercetare și cercetători specializați în boli infecțioase. Statele fac schimb de informație și experiență. 

Moldova comunică intens cu experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)

Specialiștii noștri din sănătate beneficiază de toate cunoștințele și experiența OMS.
Dacă nu am fi avut aceste instrumente și posibilități, situația ar fi fost, probabil, dramatică la nivel global.

Eu consider că autoritățile din RM au întreprins la timp măsurile recomandate de epidemiologi. Astfel s-a reușit gestionarea eficientă a crizei epidemiologice în prima fază, care a fost cea mai complicată.

Cu toate că OMS de nenumărate ori a îndemnat politicienii să nu politizeze epidemia, au existat multe polemici politice la subiectul gestionării epidemiei. Dar cele mai bune argumente sunt cifrele.

Ele arată că în RM situația epidemiologică a fost și este gestionată mai bine decât în multe state UE, care au sisteme de sănătate mai moderne și dispun de resurse mai mari decât noi.

Acum cred că este cazul să ne unim în jurul medicilor, care muncesc fără odihnă pentru a combate infecția și a salva vieți.

Să lăsăm la o parte polemicile neimportante, să ne acceptăm așa diferiți cum suntem, și să ne ajutăm să trecem peste dificultăți.

Am auzit critici despre gestionarea epidemiei, dar cred că sunt declarații imature.

Trebuie mai întâi să recunoaștem că mulți ani sistemul de sănătate a fost ignorat. Au fost puține investiții publice în acest domeniu.

Nu au fost elaborate și implementate strategii de actualizare și dezvoltare a sistemului de sănătate.

Nu au fost reabilitate spitalele și nu au fost dotate cu echipamente.

Nu au fost crescute salariile lucrătorilor medicali. 

Autoritățile au intrat în epidemie cu un sistem de sănătate plin de deficite. Trebuie să recunoaștem că s-au descurcat foarte bine în gestionarea situației epidemiologice cu un sistem de sănătate deficitar.

Cooperarea între ministere și alte instituții, și cooperarea cu autoritățile locale a fost bună, probabil cea mai bună în istoria țării.

Sunt experiențe care ne pot ajuta să consolidăm capacitățile instituționale și să construim un stat mai puternic.

Despre alegerile Președintelui, prezența la vot, votul găgăuzilor și viitorul Moldovei 

Anul 2020 este anul încercărilor și al provocărilor. Pandemia a generat o criză economică globală, au dispărut companii și locuri de muncă. Bugetele publice au pierdut părți mari din veniturile prevăzute.

Moldova a fost afectată și de o secetă severă. Agricultorii nu au obținut roada așteptată. Tot în acest an în unele regiuni ale Moldovei au fost inundații, au fost distruse gospodării, case și drumuri.

Anul 2020 este și un an electoral în Moldova. În acest an moldovenii au ales președintele pentru următorul mandat de 4 ani.

Epidemia introduce schimbări în deprinderile noastre sociale și ne impune să fim prudenți, dar nu blochează definitiv viața.

A fost o adevărată provocare să organizăm și să desfășurăm procesul electoral în condiții sigure pentru toți. 

Și totuși, s-a reușit desfășurarea campaniei electorale și a procesului de vot, cu toate restricțiile sanitare, care au scop să prevină răspândirea infecției.

Sunt mândră că locuitorii Găgăuziei au demonstrat un nivel înalt de responsabilitate socială. Acesta a determinat o prezență foarte mare la vot. A votat practic toată Găgăuzia!

Această prezență înaltă demonstrează că noi, găgăuzii, suntem conștienți de importanța votului și nu suntem indiferenți cum va fi viitorul Moldovei.

Noi vrem să participăm la construcția viitorului țării noastre.

Este un motiv de analiză pentru partidele politice și pentru liderii politici să includă autonomia în agenda lor.

Locuitorii Găgăuziei vor susține programe concrete de dezvoltare a țării și oameni care vor demonstra că pot să realizeze aceste programe.

Un alt aspect caracteristic autonomiei este unitatea noastră. Găgăuzii sunt uniți, ne respectăm și ne ajutăm reciproc. Cred că sunt calități foarte importante în special când parcurgem crize.

Despre cele mai mari reușite ale anului 2020 și cele mai mari nereușite, despre proiectele la care ați renunțat și despre prioritățile noi apărute

Când mă gândesc la anul 2020, mă gândesc, în primul rând, la epidemie. Trebuie să înțelegem că, acest virus este foarte periculos Și trebuie să apreciem activitatea sistemului nostru medical.

Evident, anul 2020 nu poate fi numit an al reușitelor, în sensul obișnuit.

Dar absolut sigur, anul 2020 este un an al reușitelor lucrătorilor medicali. Medicii noștri au demonstrat competență și devotament meseriei și societății. 

Vreau să menționez că, în pofida epidemiei, noi continuăm să realizăm proiectele în derulare și continuăm să inițiem proiecte noi.

De exemplu, suntem pe ultima „sută de metri” în construcția stadionului regional din Comrat. Este un obiect de talie națională, cu o valoare de peste 5 milioane de euro, oferiți de poporul Turciei. Stadionul va deschide posibilități pentru amatori și profesioniști să practice activitățile sportive.

Am început construcția unui bloc nou pentru Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat. Azi în liceu învață 550 de elevi, după darea în exploatare a blocului nou liceul va primi 700 de elevi.

Continuă lucrările de construcție a drumurilor de centură a orașelor Comrat și Vulcănești. Ambele proiecte valorează cca 56 milioane euro. Sunt în desfășurare lucrările de construcție a segmentului de drum Comrat – Vulcănești cu o lungime de 89 km, costul proiectului e de 29 milioane euro. Au fost reabilitate sectoare de drum în toate localitățile autonomiei. Doar în construcția drumurilor în regiune sunt antrenați peste 1000 de oameni, iar salariile medii depășesc 10000 lei.

În Comrat a început construcția unui mare centru comercial și logistic, parte a unui lanț mare european de retail. Această platformă angajează pentru început 100 de oameni.

Cu certitudine, putem spune că în 2020 Găgăuzia este un mare șantier – construim cu toții viitorul nostru și al copiilor noștri.

Suntem în faza finală a discuțiilor cu un investitor mare industrial, care va amplasa în Găgăuzia o platformă de producere cu cca 1000 locuri de muncă. 

Industrializarea este unul din obiectivele prioritare ale autonomiei – avem nevoie de locuri de muncă stabile, care vor oferi posibilitatea de câștig sigur și perspective de creștere profesională pentru tinerii ambițioși.

Curând începem să construim un colegiu industrial în Comrat, care va pregăti cadre inginerești atât de necesare pentru procesul de industrializare. Valoarea proiectului e de cca 10 milioane de euro oferiți de prietenii noștri – Republica Turcia. Colegiul va fi dotat deplin pentru procesul educațional. Scopul nostru e ca în 3 – 4 ani să pregătim mai mulți ingineri decât economiști, contabili și juriști luați împreună.

Inginerii proiectează, construiesc și modernizează – ei sunt locomotiva unei economii bazate pe producere și export.

Începem construcția unui IT Digital Hub – avem tineri talentați pasionați de tehnologii. Vrem să-i ajutăm să învețe meseria acasă și să-și găsească un loc de lucru pe plac acasă.

În 2020 nu am renunțat la niciun proiect. În unele cazuri progresul a fost mai lent decât l-am programat dar e firesc – am trecut prin carantină și apoi restricțiile au influențat mersul activităților. Dar abaterile nu sunt esențiale.

Epidemia a scos în față deficitele din sistemul de sănătate. Deși pentru noi modernizarea infrastructurii medicale și susținerea medicilor au fost priorități și până în 2020.

Din 2015 până în prezent am reușit să realizăm proiecte investiționale în sistemul de sănătate în valoare de peste 110 milioane lei. Sunt resurse din bugetul public, dar sunt și fonduri alocate de partenerii noștri de dezvoltare. Au fost realizate lucrări de reparație în spitalele raionale Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești. A fost construit un punct medical de urgență în localitatea Avdarma.

Au fost achiziționate echipamente medicale. Investițiile în infrastructura medicală realizate în anii precedenți ne-au servit în 2020, când confruntăm epidemia.

Prim-ministrul Chicu a declarat că salariile lucrătorilor medicali trebuie crescute până medicii nu vor mai pleca din țară. Este una dintre cele mai bune sarcini, care și-a setat-o vreodată un șef de guvern din Moldova.

Despre planurile pentru 2021 și efecte așteptate, despre amenințări și soluții  

Ne așteptăm că anul 2021 va fi dominat de epidemie, cel puțin, în prima jumătate. Aceasta înseamnă că în toate acțiunile noastre vom ține cont de prezența virusului în jurul nostru. Dar asta nu înseamnă că nu vom activa.

Moldova este afectată de două fenomene care amenință viitorul țării – plecarea tinerilor din țară și scăderea natalității.

Încă în 2015 noi am decis să acționăm pe două dimensiuni mari: creșterea nivelului de viață în toate localitățile autonomiei și crearea locurilor de muncă stabile în autonomie. Credem că anume așa putem opri plecarea oamenilor și scăderea natalității.

Tinerii vor să trăiască în localități cu drumuri bune, cu grădinițe și scoli moderne, cu servicii medicale accesibile și cu locuri de muncă calitative, aproape de casă.

Progresele noastre în implementarea proiectelor social-economice au demonstrat că am ales corect prioritățile – am oprit căderea natalității în Găgăuzia, și chiar am înregistrat o creștere mică. Plecarea tinerilor tot a fost oprită.

Avem dovezi că acționăm în direcția corectă, dar avem încă multe de realizat. 

Trebuie să convingem mai mulți investitori să amplaseze oficiile și producerile lor în Găgăuzia. 

Suntem o regiune în plină dezvoltare și suntem parteneri de încredere.

Suntem harnici și talentați. 

Putem să determinăm succesul fiecărei investiții în autonomia noastră.

Cea mai mare amenințare pentru Moldova e creșterea diferenței în dezvoltarea social-economică, comparativ cu alte state din regiune, și dezbinarea societății.

Creșterea diferenței în dezvoltarea social-economică va determina plecarea tinerilor, scăderea natalității, îmbătrânirea populației și depopularea țării. Iar dezbinarea socială acutizează aceste procese. 

În fața problemelor societatea trebuie să se unească – așa toate problemele pot fi depășite mai ușor și mai repede. 

Oamenii sunt puternici când sunt uniți și când se ajută reciproc.

 

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...