[ X ]
Exclusiv30 Septembrie 2020 06:30

Premierul Chicu, despre starea economiei și ce ne așteaptă: Prăbușirea sistemului bugetar-fiscal poate agrava criza și să o facă de durată

Premierul Ion Chicu s-a referit la starea economiei Republicii Moldova în prezent și a spus ce crede că ne așteaptă, având în vedere pandemia de COVID-19, informează TRIBUNA.

Restricțiile impuse de pandemie au declanșat o criza economică globală. Vânzările producătorilor de mașini ori ale transportatorilor s-au înjumătățit. Industria turismului, fără exagerări, s-a prăbușit. Și alte industrii au pătimit în lanț. Zeci de milioane de locuri de muncă au dispărut de la începutul epidemiei. Scade consumul și se reduce intensitatea activității economice. Moldova este o piesă micuță în economia globală, dar efectele sunt în mare parte aceleași. A fost greu lovită industria HoReCa. Transportul auto de călători în mediu a pierdut 40% din volume. În transportul aerian situația e și mai complicată, datorită restricțiilor de călătorie impuse de diferite state și cerințelor de carantină”, a menționat oficialul, într-un interviu pentru portalul nostru, adăugând: „În spatele acestor căderi sunt locuri de muncă închise. Consumul intern pe diferite categorii de produse a căzut cu zeci de puncte procentuale”.

Prim-ministrul a mai spus că Republica Moldova parcurge o criză, care trebuie administrată cu grijă și înțelepciune. „Deciziile noastre pot determina o ieșire mai devreme din criză și trecerea la faza de creștere economică ori pot genera o agravare a crizei, ce va dura mai mult. În această perioadă toți trebuie să lase populismul și să înțeleagă că pot agrava o situație și așa complicată. Prăbușirea sistemului bugetar-fiscal e un factor ce poate agrava criza și să o facă de durată”, a subliniat șeful Cabinetului de miniștri.

Potrivit spuselor sale, Guvernul ține cheltuielile sub un control foarte strict. „Încă nu am asigurat toate sursele pentru finanțarea deficitului bugetar de 16 miliarde lei. Toate statele trec prin criză economică, din acest motiv e foarte dificil de găsit resurse. În aceste condiții un grup de parlamentari a decis că trebuie blocat creditul negociat cu guvernul Federației Ruse. A câștigat egoismul politic și nu rațiunea. Acum, când mai multe segmente ale economiei au nevoie de suport, acele 4 miliarde lei ar fi însemnat locuri de muncă păstrate și taxe la bugetul de stat. Doar unindu-ne putem minimiza pierderile și pregăti economia națională de viitoarea creștere. Pentru asta, trebuie să tratăm situația fără egoism politic și să ne asumăm răspunderea pentru decizii nepopulare”, a conchis șeful Executivului.

Interviul integral poate fi citit AICI.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...