[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important25 Septembrie 2020 07:00

Republica Moldova nu reușește să avanseze în domeniile justiției și luptei împotriva corupției, pentru că are o clasă politică slabă? Răspunsul unui expert!

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJ), Vladislav Gribincea a fost întrebat dacă „Republica Moldova nu reușește să avanseze în domeniile justiției și luptei împotriva corupției, pentru că are o clasă politică slabă sau există, în viziunea lui, și alte cauze?”, informează TRIBUNA.

„Bineînțeles că, pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, există mai multe explicații, și rezultatul este un amalgam de circumstanțe. Bineînţeles că situația din politic are o amprentă asupra luptei cu corupția, dar nu este doar aceasta. Este doar una din explicații. Pentru ca să avem o justiție eficientă și o luptă veritabilă cu corupția trebuie, în primul rând, o dorință veritabilă, nu declarată, de a schimba lucrurile. Până acum, în opinia mea, au fost mai multe declarații, au fost mai multe reforme declarative decât voință reală de a schimba lucrurile în bine. Analiza noastră de până acum confirmă că există o presiune socială foarte mare asupra politicienilor. Noi sperăm că această presiune mare se va transforma în schimbări reale în justiție și în lupta cu corupția”, a spus Gribincea, într-un interviu pentru europalibera.org.

Totodată, fiind întrebat dacă justiția Republicii Moldova ar avea gură să vorbească, care ar fi cel mai important mesaj pe care l-ar spune, ar vrea să-l transmită la aproape 30 de ani de independență a țării, Vladislav Gribincea a menționat:

„Eu nu cred că în justiția din Republica Moldova există o singură opinie și că ea este consolidată. Cred că în justiția din Republica Moldova există persoane cu viziuni și priorități diferite. Un număr mare de judecători ar spune că le este foarte greu, că nu există foarte multă meritocrație, că e puțină transparență, că politicienii gratuit îi acuză. Alt grup de judecători ar spune: lăsați-ne în pace! Noi știm mai bine. Și al treilea grup de judecători și procurori va tăcea și va continua să facă ceea ce a făcut până acum. În sens bun și în sens mai puțin bun”.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...