[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important18 Septembrie 2020 07:00

Opinie: Metodologia de evaluare a minimului de existență trebuie revizuită. Cineva a încercat să supraviețuiască cu circa 2 000 lei pe lună?

Politologul Dionis Cenușă consideră că metodologia de evaluare a minimului de existență trebuie revizuită, informează TRIBUNA.

„BNS (n.r. – Biroul Național de Statistică) spune că în Moldova poți supraviețui cu circa 2000 lei pe lună. Cineva a încercat să o facă? Să supraviețuiască. Exact. Adică să fii la limită. Este imposibil ca cu 100 EUR să plătești gazda, să procuri produse alimentare și să achiți facturile? Metodologia de evaluare a minimului de existență trebuie revizuită, astfel ca, cel puțin, să fie luată în calcul și plata pentru chirie. Poate mulți au apartamente, dar sigur nu toți”, a scris Cenușă, pe o rețea de socializare.

TRIBUNA precizează: Biroul Naţional de Statistică, la 16 septembrie curent, a informat că, în semestrul I 2020, mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 2082,7 lei, fiind în creştere faţă de semestrul I 2019 cu 2,7%.

Notă: Minimul de existenţă reprezintă volumul minimal de produse şi servicii, necesare pentru satisfacerea cerinţelor primordiale, asigurarea menţinerii sănătăţii şi susţinerea vitalităţii omului. Mărimea minimului de existenţă se calculează prin însumarea mărimii valorice a coşului alimentar, a cheltuielilor pentru procurarea mărfurilor industriale şi pentru achitarea serviciilor prestate, precum şi a mărimilor primelor şi contribuţiilor obligatorii.

Cristina Pendea 

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...