[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important15 Septembrie 2020 07:00

(INTERVIU) Chiril Gaburici: Orice încercare eșuată e un pas mai aproape de succes

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ex-Prim-ministrul Chiril Gaburici, ex-ministru al Economiei și Infrastructurii, a povestit cu ce se ocupă, după ce a plecat din sectorul public, și ce-l pasionează, despre criza economică și despre cum trebuie trăită, care-s problemele prioritare ale țării, în viziunea dânsului, și cât de des nu este de acord cu deciziile autorităților.

T.: Dle Gaburici, ați fost Prim-ministru, ați fost ministru al Economiei și Infrastructurii. De două ori ați intrat în Guvern și ați ieșit – cum e să pleci din Guvern? Cum e viața după Guvern?

C.G.: Cred că pentru fiecare persoană e diferit. Nu sunt un funcționar public clasic și în birourile guvernului am petrecut o perioada scurtă din viață. Nu am dependență de birourile guvernului și, pentru firea mea, activitatea în guvern nu este cea mai potrivită. În fața guvernului stau munți de probleme mari și complicate. Așteptările de la guvern sunt mari și oamenii vor soluții azi. Miniștrii trebuie să facă față la un număr mare de probleme cu echipe mici, cu bugete foarte limitate și să respecte niște proceduri complicate, care deseori îngreunează procesul decizional. Dacă adăugăm aici tensiunile politice interminabile, atunci putem înțelege cât de complicata e activitatea în guvern.

Am menționat detaliile astea ca să fie clar – pentru mine plecarea din guvern a fost simplă – am revenit în mediul de afaceri, în care mă simt confortabil.

T.: Nu pot să nu vă întreb – de ce atunci ați acceptat să mergeți în guvern?

C.G.: În ambele cazuri, înainte de a accepta, mi-am luat timp să mă gândesc. Am acceptat după ce am decis că merită să încerc să schimb ceva. Fiind în afara guvernului, ca și oricine, îmi fac impresii despre deciziile și eficiența lui. E ușor să judeci dintr-o parte despre cei care muncesc acolo. Raționamentele astea m-au făcut să accept.

În afaceri fiecare decizie e o încercare, care prin munca de echipă, o transformăm într-o realizare. Evident, încercare bine gândită. Tot business-ul ne învață să ne asumăm răspunderea și să înțelegem că fiecare încercare eșuată e un pas mai aproape de succes.

T.: Cu ce vă ocupați după ieșirea din guvern?

C.G.: Am revenit în echipa mea. Împreună cu partenerii mei dezvoltăm mai multe proiecte.

Am creat o soluție tehnică, care permite creșterea diferitor salate într-o manieră sănătoasă, economă și chiar utilizând spații deseori nefolosite, adică sera poate fi chiar în inima orașului.

Deja avem clienți fideli ai salatelor noastre, cărora le mulțumesc pentru cooperare, și avem parteneri care au ales soluția noastră tehnică pentru afacerea lor.

Alt proiect ține de domeniul energetic. Producem energie solară fotovoltaică într-un parc cu capacitatea instalată de 1 MWh. Suntem în proces de creștere a producerii prin încă 3 parcuri cu capacitatea de cca 20 MWh fiecare. Prin aceste investiții vom contribui la creșterea autonomiei energetice a Republicii Moldova și vom crea tradiții locale în producerea energiei regenerabile verzi pe scară largă. Credem că Moldova, în următorii ani, poate face un salt calitativ pe acest segment. Autoritățile pot susține aceste inițiative prin asumarea angajamentului de a procura o cotă fixa de energie verde. Statul e unul din cei mai mari cumpărători de energie prin intermediul grădinițelor, școlilor, spitalelor, universităților, instituțiilor publice etc.

Un alt proiect mare al nostru este construcția unei rețele de stații de alimentare a mașinilor electrice. Sunt un pasionat al mașinilor electrice. Cred că trebuie să întreprindem acțiuni prin care facem localitățile noastre mai curate, cu aer mai puțin poluat și cu mai puțin zgomot. Iar mașinile electrice au un rol important aici.

Pentru ca numărul lor să crească e nevoie de o infrastructură, care să permită exploatarea lor comodă în toată țara.

Rețeaua de stații de încărcare e menită să stimuleze procurarea și folosirea mașinilor electrice.

Vreau să menționez că apreciem mult parteneriatele strategice pe care le avem cu companii de top din Italia, România, Rusia, Azerbaidjan, Danemarca și alte țări. Ne bucurăm de un suport real din partea lor, iar deschiderea, flexibilitatea și profesionalismul constituie elemente ce stau la baza colaborărilor noastre.

Avem cu toții o conexiune și comunicare ce ne face încrezuți de viitorul frumos al proiectelor comune, realizate în Republica Moldova.

T.: Ce suport primiți de la stat pentru proiectele Dvs.?

C.G.: Mă surprindeți prin această întrebare. Nu primim suport de la stat și nici nu-l cerem. Tot de ce avem nevoie din partea autorităților e să existe dialog și deschidere pentru idei și proiecte noi. Am menționat în contextul subiectului energiei solare că statul ar putea să își asume angajamentul de a consuma o cotă de energie verde din totalul de energie consumat. Această decizie ar fi un exemplu pentru toți – agenți economici și persoane fizice – un îndemn de a susține investițiile în producerea energiei regenerabile verzi. Cu cât mai mulți producători – cu atât mai bine. În viitor fiecare investitor va fi pus în situația să aleagă soluții tehnice de o eficienta maxima și să își satisfacă clienții prin calitate și preț.

T.: Cum ați ajuns din industria Telecom în agricultură și energetică?

C.G.: Telecom e o industrie foarte tehnologizată. Activitatea în Telecom a fost o experiență excepțională. Mulțumesc companiei Telia Sonera pentru școala deosebită care am urmat-o acolo.

Acum tehnologiile se regăsesc în orice domeniu de activitate. Serele în care noi creștem salatele sunt foarte automatizate. Astfel ele generează un număr mare de roade anual, având costuri mici de producere.

Soluțiile de producere a energiei solare de asemenea sunt din domeniul tehnologiilor, precum și rețeaua stațiilor de încărcare a mașinilor electrice. Pe fiecare dimensiune noi creștem și învățăm, viziunile noastre se lărgesc și apar oportunități noi de dezvoltare.

Suntem în proces de negociere cu unii parteneri din Federația Rusă pentru construcția unui Hub agroindustrial și logistic. Acest proiect e conceput ca un complex tehnic, la fel foarte tehnologizat.

Deci nu am plecat departe de tehnologii.

T.: Dle Gaburici, de fapt toată lumea vorbește despre criză. Se spune că parcurgem o criză economică globală de proporții care omenirea nu a mai văzut. Iar Dvs. vorbiți despre investiții. Or Dvs. nu sunteți de acord că trecem prin criză economică?

C.G.: Adevărat. Trecem printr-o criză economică fără precedent. În ultimele decenii s-a produs un proces intens de globalizare economică. Economiile naționale au devenit foarte interdependente. Automatizarea și tehnologiile au sporit productivitatea și au determinat creșterea consumului. Economia Moldovei e parte, chiar și dacă foarte mică, a economiei regionale și globale. Deci suntem afectați și, posibil, că ce e mai grav abia urmează.

Dar asta nu înseamnă un stop definitiv. Investițiile care le facem au o logică și, evident, au variabile care nu le putem calcula exact. Nu știm exact cât de repede va crește numărul de mașini electrice în țară. Dar știm sigur că va crește, pentru că costul per km este mult mai avantajos, sunt silențioase și prietenoase cu mediul. Vom întreprinde măsuri prin care să îndemnăm oamenii să treacă la mașini electrice și vom rezista până afacerea va deveni profitabilă. Ăsta e riscul investitorului.

Toate investițiile presupun analize și calcule și nu pot exclude în totalitate riscul.

De aceea am spus mai sus: “fiecare încercare eșuată e un pas mai aproape de succes”. Chiar și dintr-o investiție care nu a mers așa cum ne-am propus, noi ieșim mai puternici, mai experimentați și mai înțelepți.

T.: Vă mulțumim.

Cristina Pendea

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...