[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv9 Septembrie 2020 07:00

Ex-ministrul Tudor Ulianovschi – dezvăluiri despre lectură: „Am vreo 80 de cărți pe care le consider preferate”

Portalul TRIBUNA continuă proiectul „Lecturi pe timp de pandemie”. De această dată vă propunem să cunoașteți preferințele în materie de carte ale fostului ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Astfel, fiind întrebat ce rol au cărțile în viața sa, Tudor Ulianovschi a dezvăluit că se consideră un cititor fidel de cărți.

„Așa am fost dintotdeauna. Încă în copilărie, tot timpul mă asiguram că oriunde nu aș merge, trebuia să am o carte lângă mine. În perioada activității publice de peste 15 ani, chiar dacă, datorită specificului serviciului diplomatic și al funcțiilor guvernamentale eram nevoit să citesc o mulțime de documente zilnic, peste 300 de foi zilnic, tot timpul mă străduiam să găsesc 20-30 minute în fiecare seară pentru o lectură suplimentară. Nu sunt de acord că rolul cărților s-a diminuat datorită creșterii ponderii internetului. Dimpotrivă – eu cred că avantajul citirii cărților constă în faptul că poți să te aprofundezi în tematica abordată într-o carte anumită și să te pătrunzi cu adevărat de ideea acesteia, care va rămâne mult timp în memorie. Pe de altă parte, este mult mai dificil de focusat profund pe un subiect anumit, atunci când faci o cercetare pe internet, chiar dacă, inițial, ai impresia că ai acces spontan la mult mai multă informație. Sunt sigur că anume cititul cărților a contribuit mult la formarea mea și voi depune efort să continui această practică/obicei. Cred ca fiecare om trebuie să citească zilnic cel puțin 15 minute pentru a se dezvolta și a cunoaște mai multe. Valoarea impactului cititului nu se observă imediat, ci mai curând este o investiție pe termen lung în bogăția sufletească și cea materială”, a adăugat el.

Referindu-se la ce, cât a reușit să citească încă de la instalarea stării de urgență și până acum, fostul ministru a spus: „Așa a fost să fie că, la momentul apariției nefaste a pandemiei COVID-19, următoarea carte pe lista mea de lectură era creația autorului Yuval Noah Harari – „Sapiens”: O istorie succintă a omenirii. O recomand cu insistență tuturor celor care vor să înțeleagă mai bine punctul de pornire al omenirii, dezvoltării umane și etapele dezvoltării omului, inclusiv etapa în care ne aflăm noi astăzi. Lectura acestei cărți va permite cititorului să perceapă mai bine realitățile actuale și să anticipeze perioada următoare a dezvoltării omenirii. Ulterior, am citit cartea autorului George S. Clason – „Cel mai bogat om din Babylon”. Este o carte recomandată de majoritatea președinților apreciați ai statelor, de cei mai bogați oameni ai lumii în plan spiritual și material, inclusiv Bill Gates, Tony Robbins, Warren Buffet, Barack Obama, Jeff Bezos, Elon Musk și alții. Toți ei declară că această carte a fost un punct de pornire pentru ceea ce au devenit ei astăzi. M-a marcat mult această lectură, prin modul simplu de a împuternici orice om, prin aplicarea unor principii concrete, de a-și construi viața în baza unei autonomii financiare sustenabile. Este un fel de ghid practic de ieși din starea continuă de sărăcie materială, care, spre regret, este specifică inclusiv regiunii noastre. Oamenii nu sunt născuți pentru a fi săraci. Ei trebuie ajutați cum să facă economii, cum să investească corect și cum să-și asigure un trai decent și corect, chiar și cu un venit modest. Aceste practici au fost testate de timp și se aplică deja în toată lumea. Eu cred că moldovenii trebuie să afle acest secret și să elimine problemele financiare cu care ne confruntăm noi toți și care ne afectează familiile și copiii, de rând cu societatea per ansamblu”.

Fiind întrebat ce citește, de obicei, dar și ce nu îi place să citească, Tudor Ulianovschi a spus că a observat că fiecare etapă a vieții determină temele și subiectele cititului. „Important este ca, de mic, cititul să devină un obicei. Recomand o carte de excepție despre cum să ne creăm obiceiuri sănătoase de autorul Charles Duhigg – „Puterea Obiceiului”. Țin minte primele lecturi mai serioase au început cu vestitul Dale Carnegie – „Cum să învingi grijile și stresul”, „Cum să vorbim în public”, „Cum să-ți faci prieteni și să influențezi oamenii”. Am auzit de cartea aceasta când eram student în anul 1 la facultate. Vreme de 3 săptămâni am cutreierat în lung și în lat bulevardul Ștefan cel Mare, întrebând de vânzătorii ambulanți de cărți despre creațiile lui Dale Carnegie. Într-un final, am găsit un exemplar uzat și, fericit, l-am cumpărat. Consider cărțile despre dezvoltare personală foarte importante pentru lectură și aplicare în viață a principiilor din ele. Din păcate, am văzut de prea multe ori în viață că, în pofida capacităților înnăscute ale cetățenilor noștri, noi încă urmează să capitalizăm acea încredere în forțele proprii, care ar fi permis valorificarea cu adevărat a potențialului nostru uman al dezvoltării depline în societatea moldovenească. Cred în potențialul nostru și cred că trebuie să depunem mai mult efort pentru a-l pune în evidență și a crede în forțele proprii. Doar așa putem deveni noi conducători ai destinului nostru, dar nu să ne așteptăm ca alții să ne determine soarta. Ce ține de domenii pentru lectură, aș sugera o combinație de lectură, bazată pe cărți despre valori umane și principii sănătoase de viață, îmbinate cu cărți despre practici concrete, verificate în timp, ce presupun implementarea cât mai eficientă a acestor valori. De multe ori omul are o viziune, însă nu știe a o pune în aplicare, din simpla lipsă de organizare a timpului, a sarcinilor și a metodelor eficiente de planificare. Omul care se poate auto-organiza, poate organiza și administra procese și instituții, pentru a obține rezultate concrete. Lecturi utile în domeniu au fost scrise de David Allen, Tony Robbins, Tim Ferriss, Johnson Spencer, John Maxwell și alții”, a punctat diplomatul.

Tudor Ulianovschi a dezvăluit că preferă să cumpere cărți, fiindcă le vede ca pe o investiție. „Totodată, aplic o tehnică specială cărților citite, ceea ce nu pot face cu cărțile împrumutate. Tehnica constă în faptul că, atunci când citesc o carte și observ o idee interesantă, nu doar că subliniez cu pixul rândurile importante, dar îmi notez numărul paginii și câteva cuvinte cheie despre idee și cum văd eu utilizarea acesteia, pe paginile albe ale cărții (veți observa că fiecare carte are câteva file goale ca pentru notițe). În acest mod, oricând voi putea reveni la ideile principale din fiecare carte citită, fără a fi nevoit să o recitesc”, a adăugat fostul ministru.

Referindu-se la cartea care l-a marcat/impresionat cel mai mult dintre toate cele pe care le-a citit de-a lungul anilor, a spus că e complicat de menționat una: „Fiecare carte m-a impresionat în felul său și am învățat ceva din fiecare. Aș zice mai curând că, am vreo 80 de cărți pe care le consider preferate, care includ mai multe genuri, precum literatura universală, detectiv, biografii ale oamenilor celebri, istorie, diplomație, dezvoltare personală etc.”.

În context, fiind întrebat dacă ar fi să scrie o carte, despre ce ar fi, ex-ministrul a afirmat: „Am multe idei despre care aș dori să scriu. În special, aș dori să scriu despre cum să ne creăm obiceiuri sănătoase și să ne dezvoltăm capacitățile de planificare, organizare și implementare a viziunilor noastre. Să îi ajut pe oameni să fie încrezuți în propriile puteri și să îi ghidez cum să devină super-oameni. Dacă serios, gândesc să scriu o carte despre memoriile diplomatice și despre experiențele frumoase trăite în serviciul diplomatic al țării noastre, unde să descriu specificul contactelor cu cele mai diferite culturi de pe toate continentele lumii. Sper să îmi fac timp să scriu și despre unele acțiuni în premieră pentru țara noastră, precum victoria rezoluției noastre la ONU, participarea la Forul Economic Mondial de la Davos, intenția de a deschide misiuni diplomatice pe fiecare continent, vizitele oficiale și de lucru, precum și unele aspecte ale negocierilor etc”.

Cartea pe care o are acum pe noptieră/în geantă e Robin Sharma – „Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul”, „care este o fabulă inspiratoare, care oferă o abordare pas cu pas pentru a putea trăi cu mai mult curaj, echilibru, abundență și bucurie. E o carte despre adevăratele valori ale vieții”.

Fiind întrebat  – carte electronică sau clasică?, Tudor Ulianovschi a spus că, de obicei, preferă cartea clasică. „Atunci când călătoresc mult, utilizez cartea electronică”, a adăugat el.

În final, fiind rugat să recomande 3 cărți de citit acum, pe timp de pandemie… și nu doar, ex-ministrul a spus: „David Allen – „Getting Things Done”, Tim Ferriss – „4 Ore Săptămâna de Lucru” și Tony Robbins – „Unshakeable”. Desigur că lista reală e mult mai lungă și fără sfârșit”.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...