[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important22 August 2020 09:00

(INTERVIU) Sergiu Sîrbu: Guvernarea permanent se inspiră din cele mai bune inițiative ale opoziției

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Sergiu Sîrbu – secretarul grupului parlamentar „Pro Moldova”, a vorbit despre sesiunea de primăvară a Parlamentului, cu ce reușite se poate lăuda la finalul acestei sesiuni, cum califică prestația opoziției, despre alegerile prezidențiale, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Sîrbu, aveți în spate o experiență vastă de parlamentar în mai multe legislaturi. Cum vi s-a părut această sesiune, dar și prin ce s-a deosebit de altele?

S.S.: Una mai dezastruoasă decât alta. Așa o impresie că majoritatea parlamentară trăiește într-o lume paralelă. A fost o sesiune foarte grea din cauza pandemiei abătute asupra omenirii. Anume în așa clipe se testează maturitatea politică. Cu regret, nu a fost să fie, în loc să ne consolidăm pentru a lupta cu năpasta, majoritatea a continuat luptele pentru funcții, interese și scheme.

Sesiunea trecută este vestită și prin faptul că prin rușinoasa alianță între PDM și PSRM practic s-a pus cruce și s-a dezintegrat un partid cu istorie și tradiție bogată, iar în țară s-au pus bazele unei dictaturi totalitare fără precedent.

Au fost irosite cele mai multe oportunități de a soluționa problemele reale ale oamenilor, cu multe dezamăgiri iar toate acestea au fost încununate de „nașterea” unui nou simbol al rușinii, trădării și corupției și numele lui a devenit viral – „kuliokul”.

T.: În general, pe cât de activi vi s-au părut deputații? Pe o scară de la 1-10 ce notă le-ați da deputaților pentru munca depusă?

S.S.: Cea mai bună evaluare trebuie să fie dată de cetățeni și cu siguranță o vor face la următoarele alegeri, indiferent când vor avea loc.

Nu știu cât de corect ar fi ca noi înșine să ne evaluăm, mai ales unii pe alții, totul este profund subiectiv, dar pentru multe ezitări sau invers, pentru unele gafe impardonabile, care au dus la consecințe grave în medicină, economie, educație, justiție și altele ar trebui să rămână repetenți. Doar că nimeni nu va mai rezista dacă rămân să mai repete acele greșeli care au adus țara în prag de catastrofă socială.

Eu personal sunt foarte autocritic și îmi pun nota 2, pentru că am avut naivitatea să cred în profesionalismul acestui Guvern, acordându-i vot de încredere. Acum înțeleg că a fost o mare greșeală și îmi asum toate criticile.

T.: Grupul parlamentar „Pro Moldova” a făcut deja totalurile activității sale? Cu ce reușite se poate lăuda la finalul acestei sesiuni?

S.S.: Grupul parlamentar „Pro Moldova”, în pofida tuturor criticilor și acuzațiilor nefondate a apărut din cauza scindării interne a Partidului Democrat și conducerii dezastruoase a noilor lideri, care au trădat interesele alegătorilor și în loc să lupte cu un regim total antipopular, au decis să se alieze cu acesta și să facă front comun fărădelegilor. Noi nu am fost de acord cu acest scenariu și am ales o altă cale.

Poate nu am reușit foarte multe, în schimb – datorită nouă, am oprit creditul rusesc care avea drept scop subjugarea  financiară totală a Republicii Moldova cu riscul de a pierde o parte din suveranitate. Am reușit să blocăm un pachet de legi prin angajarea răspunderii Guvernului, prin care s-a încercat implementarea unor scheme frauduloase.

La insistența și presiunea constantă a deputaților „Pro Moldova”, Guvernul a fost nevoit să revadă multe decizii ale sale pe domeniul gestionării pandemiei, asigurării sociale ale medicilor, problema acreditării laboratoarelor, problema absolvenților restanțieri la BAC, problema agricultorilor etc.

Guvernarea permanent se inspiră din cele mai bune inițiative ale opoziției. Nu suntem geloși pe asta. Ne bucurăm că măcar ceva iau în calcul, chiar dacă le dau ca inițiativele lor. Doar regretăm că multe soluții bune rămân neimplementate.

Totodată, presiunea și insistența noastră a dus la blocarea unui proiect al majorității care pune în pericol desfășurarea unor alegeri libere și corecte. Comisia de la Veneția și experții OSCE/ODIHR au criticat dur un proiect de modificare a legislației electorale.

T.: Este ceva ce v-ați dorit să realizați, dar nu ați reușit?

S.S.: Sunt multe nereușite, evident. Dat fiind că suntem în opoziție, nu am avut posibilitate să promovăm multe dintre inițiativele economice și sociale benefice pentru oameni, proiecte blocate de majoritate. Cu regret, nu ne-a reușit să dăm jos acest Guvern care a eșuat lamentabil la toate capitole și ne-a izolat, practic, de întreaga lume.

T.: Cum calificați prestația opoziției, în general, în actualul Parlament?

S.S.: Cu regret, avem o opoziție cu puțină experiență politică, o opoziție dispersată, care nu a ajuns la curajul și maturitatea politică să se consolideze în jurul unei idei naționale, încă nu a înțeles că în politică emoțiile nu își au locul, iar pentru a atinge scopuri comune în interesul cetățenilor este nevoie de abordări pragmatice. Doar așa putem pune presiune și mai mare pe guvernare. Iar guvernarea se bucură și profită de neînțelegerile opoziției și continuă fărădelegile sale.

T.: Ați început deja pregătirile pentru sesiunea de toamnă? Ce planuri/priorități aveți?

S.S.: „Pro Moldova” nici nu s-a oprit de muncit. Între sesiuni lucrăm intens la consolidarea capacităților noului partid politic. Prioritățile rămân aceleași – presiunea constantă pe guvernare să adopte măsurile economice, sociale pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, să dăm jos Guvernul etc. De asemenea,  vom continua campania pentru demisia Președintelui Dodon, degrabă ajungem la cifra de 100 de mii de semnături. Ne pregătim pentru eventualitatea participării masive în campania electorală prezidențială. Toamna va fi fierbinte, iar noi vom fi cât se poate de activi.

T.: Având în vedere că toamna avem programate alegeri prezidențiale. În opinia dvs., cum acestea vor afecta activitatea Parlamentului?

S.S.: Cu regret, campania prezidențială va afecta Parlamentul. Majoritatea va folosi Legislativul pentru tribuna electorală și pentru inițiative electorale populiste ori chiar va fi încercată blocarea activității Parlamentului, pentru a nu permite opoziției de a informa societatea despre derapajele puterii.

Într-un stat de drept alegerile nu trebuie să afecteze funcționarea instituțiilor statului și nimeni nu trebuie să folosească resursele administrative pentru acest scop. Ar fi prea frumos să fie și la noi așa. În Republica Moldova sub actualul regim totul este foarte trist și grav. Un partid, cu o anexă microscopică alături și un șef de stat, un fel de „capo di tutti capi” au subjugat toate instituțiile statului, de la Legislativ până la justiție. Dar asta nu poate dura la nesfârșit, iar pentru toate abuzurile comise mai devreme ori mai târziu va veni răsplata.

T.: În context, nu pot să nu vă întreb, când veți decide dacă veți avea candidat la prezidențiale? Dar și cine ar putea fi?

S.S.: Decizia va fi luată foarte curând în cadrul organelor statutare ale partidului. Opinia mea este că orice partid serios este obligat să aibă propriul candidat și să lupte pentru victorie. Ar putea fi oricine, în scurt timp vom afla.

T.: În genere, pe cât de pregătit este Partidul „Pro Moldova” de alegerile prezidențiale?

S.S.: „Pro Moldova” este un partid tânăr, în construcție și ne confruntăm cu un atac fără precedent din partea puterii care a inițiat un proces de lichidare a noastră. Membrii noștri sunt hărțuiți și intimidați prin toate mijloacele mizerabile posibile.

Provocarea cea mare este că noi nu vom avea dreptul să avem membri în organele electorale iar potențialii observatori sunt intimidați de putere să nu accepte. Din această cauză va fi greu de monitorizat corectitudinea alegerilor.

În asemenea circumstanțe este greu să intri în campanie, dar asta ne va face doar mai puternici.

Dacă intri în luptă – poți pierde! Dacă renunți la luptă – deja ai pierdut!

Noi nu vom renunța, vom lupta și mergem doar înainte!

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...